Gajdovačka 2023-23. medzinárodný gajdošský festival

Podujatie Oravská Polhora

Gajdovačka 2023-23. medzinárodný gajdošský festival
Pridať do môjho kalendára
Festivaly, Kultúra, Zvyky a tradície
Ďalšie podujatia v meste Oravská Polhora
Podrobnejšie informácie: gajdovacka.oravskapolhora@gmail.com

Ej dudy moje dudy, gajdy moja gajdy,kieby šče mi grali tancovol byg navzdy! 

Medzinárodný gajdošský festival Gajdovačka prezentuje, ochraňuje a rozširuje unikátnu slovenskú gajdošskú kultúru, zapísanú na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva /UNESCO/. Význam a dôležitosť festivalu Gajdovačka vyzdvihuje aj jeho tohtoročné zaradenie do osláv  20. výročia vzniku UNESCO Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Leitmotívom tohtoročného festivalu Gajdovačka je tanec pri gajdách. Podujatie sa bude konať 15.-17.9.2023 v obci Oravská Polhora. Sprievodné koncerty sa uskutočnia v meste Námestovo, obci Sihelné či v Múzeu oravskej dediny v Zuberci. Na festivale sa každoročne prezentuje viac ako 100 účastníkov z viacerých európskych krajín. Na 23. ročníku privítame zástupcov gajdošskej kultúry zo Španielska, Francúzka, Belgicka, Škótska, Nemecka, Chorvátska, Maďarska, Čiech a Poľska.

Aktivitami festivalu budú scénické programy zamerané na spev a tance pri gajdách, medzinárodné herné a spevácke súťaže, komorné koncerty, prezentácie hudobných nástrojov, prednášky, workshopy hry a spevu, výstavy a gajdošské sv. omše.

Piatkový program bude venovaný hlavne pocte nositeľom tradícií v oblasti pod Babou horou. Prehliadka náučného chodníka „Po chodníku starých gajdošov“, súťaž v speve „Tak spievala moja babka“, Výstava a hudobný program k 70. výročiu založenia folklórnej skupiny Polhoranka či tanečná inscenácia „Chýr letel krajom“ v podaní TS Partia venovaná, v rámci festivalu, spomienke na speváčku Annu Rusnákovú z Oravskej Polhory.

V sobotu čaká návštevníkov široká ponuka hudobných tvorivých dielní, prednáška spojená s prezentáciou rôznych typov gájd z celej Európy, seminár o histórií hudby na Slovensku. Súťaž v štýlovosti a schopnosti hry na gajdy „o Zboroňovu nôtu“, komorné koncerty a hlavne o 20:00 Galaprogram v kultúrnom dome v Oravskej Polhore.

Nedeľa sa bude tradične niesť v spomienkovom duchu na zosnulých gajdošov so slávnostnou svätou omšou za nositeľov tradícií v rímskokatolíckom kostole v Oravskej Polhore.

Pozývame všetkých zažiť jedinečnú atmosféru Gajdovačky a množstvo ďalších sprievodných podujatí.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Medzinárodný gajdošský festival organizuje obec Oravská Polhora v spolupráci s Oravským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne a Cechom slovenských gajdošov. Festival Gajdovačka je najväčšie gajdošské podujatie na Slovensku s 23. ročnou tradíciou.

Všetky novinky  23. ročníka medzinárodného gajdošského  festivalu Gajdovačka nájdete na

https://www.oravskapolhora.sk/gajdovacka/ a na sociálnych sieťach obce Oravská Polhora



Meno organizátora: Obec Oravská Polhora
Fotografie
Podobné podujatia