Giganty ľadovej doby

Podujatie Bratislava

Giganty ľadovej doby (výstava)

Slovenské národné múzeum-Prírodovedné múzeum v Bratislave pripravilo v spolupráci so spoločnosťou Giganti s. r. o. výstavu trojrozmerných rekonštrukcií gigantických živočíchov v skutočnej veľkosti, ktoré žili v rôznych častiach našej planéty pred desiatkami až stovkami tisíc rokov. Modely sú výsledkom úspešnej spolupráce umelcov a paleontológov. Ohromujú nielen svojou veľkosťou, ale najmä realistickým stvárnením vyhynutých obrov.

Výstavný projekt, sprístupnený pre verejnosť od 18. februára 2017, návštevníkov zavedie do obdobia starších štvrtohôr (pleistocénu). Štvrtohory sú najmladšie obdobie v dejinách Zeme, ktoré začalo pred 2,8 miliónmi rokov a trvá dodnes. Pleistocén bolo veľmi dynamické obdobie, keď sa na našej planéte periodicky striedali výrazne chladné, suché obdobia (ľadové doby) s teplými, vlhšími obdobiami (medziľadové doby). Klimatické zmeny mali vplyv aj na spoločenstvá rastlín a živočíchov, ktoré sa prispôsobili novej klíme alebo vyhynuli, či migrovali do priaznivejších oblastí. Unikátna výstava prezentuje modely 16 druhov obrovských živočíchov, ktoré v tomto období žili a väčšina z nich v jeho závere, asi pred 11 500 rokmi, vyhynula. Len dva druhy – pratur a vták moa prežili až do mladších štvrtohôr – holocénu a vymreli až začiatkom 17. storočia.
Okrem všeobecne známych cicavcov, napríklad mamut srstnatý, nosorožec srstnatý, jeleň obrovský, medveď jaskynný, lev jaskynný a ďalších z našich zemepisných šírok, výstava prezentuje aj menej známe cicavce obrovského bobra, ktorý žil v Severnej Amerike, alebo juhoamerického leňocha a pásavca a ďalšie obrovské cicavce z rôznych oblastí Zeme. Jediný predstavený živočích, ktorý nepatrí do triedy cicavcov je obrovský vták moa rodu Dinornis a vyskytoval sa na Novom Zélande.

Návštevníci majú jedinečnú možnosť pozrieť si zvieratá z bezprostrednej blízkosti a zoznámiť sa nielen s ich skutočným vzhľadom a ohromujúcou veľkosťou, ale i so spôsobom života. Celkom 18 modelov vyhynutých zvierat v skutočnej veľkosti bolo vytvorených v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami. Sú vydareným výsledkom spolupráce českých výtvarníkov a paleontológov. Vystavená kolekcia trojrozmerných rekonštrukcií pleistocénnych obrích cicavcov je najväčším súborom tohto druhu v strednej Európe a mala dosiaľ veľký úspech v mnohých krajinách.

Miesto konania podujatia: SNM - Prírodovedné múzeum, Vajanského nábrežie 2, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 18. Februára 2017 09:00
Dátum ukončenia podujatia: 18. Februára 2017 17:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1402N 17.1129E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Giganty ľadovej doby (výstava)

Fotografie
Podobné podujatia
FAUNIA BRATISLAVA
Overené podujatieFAUNIA BRATISLAVA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava
BRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Overené podujatieBRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Incheba Expo Aréna, Bratislava
ESOTERIKA BIOSTYL
Overené podujatieESOTERIKA BIOSTYL
Incheba Expo Aréna, Bratislava
FAUNIA BRATISLAVA
Overené podujatieFAUNIA BRATISLAVA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava