Goralské folklórne slávnosti 2023

Podujatie Ždiar

Goralské folklórne slávnosti

Goralské folklórne slávnosti v Ždiari vznikli ako podujatie, ktoré má za cieľ zachovať a prezentovať tradičnú goralskú kultúru, zvyky, tradície a remeslá. Miesto, kde sa stretne veľa priateľov a známych , pri dobrej hudbe, tanci a jedle. Tento rok to bude už 27. ročník a do svojho vzniku získali popularitu a prestíž nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.
Slávnosti ponúkajú možnosť spoznať rôzne goralské zvyky a tradície, ako napríklad pastierske hry či tradičné remeslá a spôsob života v horských nehostinných podmienkach. Očarí vás svojím prostredím priamo pod Chodníkom korunami stromov v nadmorskej výške až 1200 m.n.m. v stredisku Bachledka s neopakovateľným výhľadom na Belianské Tatry má toto podujatie jedinečný charakter. Tešiť sa môžete na bohatý program. Na pódiu s nezabudnuteľnými výhľadmi sa predstavia Peter Bič Project a Štefan Štec, Iconico, Sima Magušinová a iný známi umelci. Pre najmenších sú pripravené predstavenia Paci Pac, Spievankovo, Fíha Tralala a bohatý sprievodný program. Počas pestrého sprievodného programu uvidíte výrobu nádherných ždiarskych čepcov a svadobnej party. Výrobu ždiarskej valašky-čupagy, no nazrieme aj do tajomstva výroby drevených šindľov a korytiek. Každý, kto na Bachledku príde zažije výrobu hrablí, kožených zápästkov, či družbovských klobúkov. Odhalíme tajomstvo výroby ždiarskych súkenných nohavíc, no a určite dokážu zaujať aj výšivky ždiarskych košieľ, či už to staré karpatské krížikové výšivky alebo výšivky makov na plátenných mužských košeliach a ešte oveľa viac. V programe zažijete aj goralské folklórne vystúpenia miestnych, ale aj zahraničných súborov. A vrcholom celého podujatia bude vystúpenie profesionálneho Slovenského ľudového umeleckého kolektívu SĽUK.

Piatok nás čaká Fíha Tralala, Šiši deň s Turbi a Turbom, Góralska Beskid, Future Folk, SĽUK a Čarovné ostrohy.
V sobotu je pre Vás pripravený bohatý program v podobe Paci Pac, Spievankovo, Sima Magušinová, ICONITO, Peter Bič Project a Štefan Štec. Nedeľa patrí domácim súborom ako napríklad DFS Ždiaranček, DFS Goralík, FSK Maguranka Spišská Stará Ves, „Małe Regle“ z Poronina, FSk Ślebodni, FS Ľubovňan, Zespół Regionalny Mystkowianie, ĽH Mladý Heligón, FSK Goral, FS Vagonár a taktiež nebude chýbať svätá omša, ktorú bude celebrovať SPIŠSKÝ DIECÉZNY ADMINISTRÁTOR MONS. JÁN KUBOŠ.

Začiatok podujatia: 11.08.2023
Koniec podujatia: 13.08.2023
Fotografie
Podobné podujatia
Žiadny obrázok
Overené podujatieMajáles Sabinov 2024
Park na Námestí Slobody, Sabinov
OKEY LETO POPRAD
Overené podujatieOKEY LETO POPRAD
Letisko Poprad, Poprad
Dobrý Festival 2024
Overené podujatieDobrý Festival 2024
Prírodné kúpalisko Delňa, Prešov
TATRANSKÝ TATÉR
Overené podujatieTATRANSKÝ TATÉR
Aréna Poprad, Poprad
ZION fest 2024
Overené podujatieZION fest 2024
Klub Stromoradie, Prešov, Prešov