HORÚCE LETO 68 (ako sme utekali)

Podujatie Bratislava

HORÚCE LETO 68 (ako sme utekali)

Historická komédia o tom, ako chutí sloboda.

Hra pre Zuzanu Kronerovú, napísaná k 50. výročiu najdramatickejšej udalosti našich novodobých dejín – invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa 21. augusta 1968.
V hre sledujeme príbehy troch žien, ktoré kvôli invázii aj so svojimi rodinami emigrujú do rôznych krajín sveta, aby sa nakoniec stretli v kanadskom Toronte. Vo svete sa im už nedarí variť jedlá, ako doma, lebo tam nedostať naše suroviny a tak sa ich spomínanie na chuť domácich špecialít stáva metaforou o tom, ako chutí domov a aká je vlastne vôna slobody.

Napísané podľa osudov skutočných žien.
Erika (Zuzana Kronerová) je manželka evanjelického farára, ktorého tu odmietajú vysvätiť a ktorý preto vyštuduje herectvo na VŠMU a stane sa hlásateľom rozhlasu. A práve on hlási do éteru legendárnu výzvu o obsadení nášho štátu cudzími tankami. Petra (Marta Maťová) je mladá lekárka, ktorú rodičia radšej pošlú do cudziny, aby ju zachránili, ale kým jej tam uznajú slovenský diplom, umýva v reštaurácii taniere. A Soňa (Gabika Dzuríková) je mladé židovské dievča, ktoré sa vybralo na brigádu do Izraela, ktorú zorganizoval spisovateľ Ladislav Mňačko. Odvtedy týmto mladým ľuďom hovorili „Mňačkove deti“. A na brigáde v ďalekom svete ich zastihne správa o prepadnutí Československa.

Hrajú: Zuzana Kronerová, Gabika Dzuríková, Marta Maťová
Autor a réžia Viliam Klimáček
Kostýmy: Simona Vachálková
Scéna: Michal Lošonský
Hudba: Slavo Solovic

21
Sep 2019
19:30

Divadlo GUnaGU, Františkánske nám. 7, Bratislava

Fotografie
Podobné podujatia
NA SKLE MAĽOVANÉ
Overené podujatieNA SKLE MAĽOVANÉ
STARS auditorium, Bratislava
Zbojník a Gašparko
Overené podujatieZbojník a Gašparko
Bratislavské bábkové divadlo, Bratislava
Zbojník a Gašparko
Overené podujatieZbojník a Gašparko
Bratislavské bábkové divadlo, Bratislava