HUDBA SVETA 2023

Podujatie Žilina

HUDBA SVETA 2023

Vyberte sa na cestu iberoamerickými námornými trasami k jazzu a world music naprieč experimentálnym spracovaním ľudovej hudby, cez chuligánsky folklór, trávnice z Terchovej až ku koreňom slovenských hudobných tradícií. V 12. a 13. októbra už po deviatykrát rozozvučí mestské a klubové priestory festival Hudba sveta Žilina.
Festival sa otvorí už tradične v našom Mestskom divadle Žilina 12.10.2023 o 19:00 s domácou mladou dievčenskou kapelou. Uchopili autenticitu terchovskej muziky a spevu a spracovali ju do formy, ktorá vyniká farbami jednotlivých hlasov a nástrojov. Príbeh zoskupenia mladých dievčat, ktoré si hovoria Devany začal práve v Terchovej. Už v ranom veku spolu pôsobili v speváckom zbore, či folklórnom súbore. Pod vedením umeleckého vedúceho Andreja Dostála sa hrajú s pôvodnou, autentickou melódiou piesní, rytmom a hlavne experimentujú s farbami jednotlivých nástrojov a hlasov. Ich repertoár tvoria energické, mladistvé inštrumentálne, ale aj vokálne piesne (trávnice), a však majú záľubu v mólovom pátose, citlivých textoch o nenaplnenej láske či smrti.

Katalánske duo Mágali Sare & Manel Fortià prichádza do Žiliny so skladbami založenými na iberoamerickom folklóre, inšpirovanými cestami po námorných trasách a popretkávanými vzrušujúcimi fúzimi, ktoré rúcajú všetky štýlové hranice a posúvajú nás svojím charakteristickým zvukom. Spevák a kontrabasista Manel pokračuje v spoločnej ceste so speváčkou Mágali. Prekvapia skladbami z nového albumu re-TORNAR inšpirovanými výletmi po mori a kultúrnymi výmenami, ktoré v minulosti zažili. Dnes už nie je potrebné cestovať loďou, aby ste objavovali nové kultúry a učili sa od nich, a preto je zdrojom inšpirácie dua vytváranie pomyselných ciest a hudobných fúzií, ktoré dávajú zmysel každej piesni na tomto albume. Návrat domov po naučení sa nových rytmov a melódií nás núti posilniť naše vlastné korene a umožňuje ich transformáciu bez straty ich podstaty. V ich novej tvorbe nájdeme aj perkusie, flauty, sprievodné vokály či basové ukulele, ktoré dopĺňajú zvukové spektrum kapely, vďaka čomu hlas Magalí Sare žiari ešte väčšou intenzitou a dodáva charakter tomuto iberoamerickému folklóru 21. storočia.

SOLE je slovenské hudobné zoskupenie, ktoré čerpá inšpiráciu z tradičných piesní rôznych krajín, vyberá z nich charakteristické hudobné prvky a pretvára ich do novej súčasnej podoby naprieč žánrami jazzovej, klasickej a world music. Pri hudobnej tvorbe a interpretácií dbajú na to, aby ich aranžmány ulahodili náročnejším poslucháčom, no zároveň ostávali zrozumiteľné a našli si cestu aj k širokej škále publika. Vďaka silnému hudobnému obsadeniu Júlia Kozáková (spev), Ľubomír Gašpar (kontrabas), Ľudovít Kotlár (klavír), Filip Urda (akordeón), Jakub Valíček (bicie), citlivému prístupu a originálnemu repertoáru sa rýchlo prepracovali na mnohé významné hudobné podujatia doma aj v zahraničí.

19:00

Začiatok podujatia: 12.10.2023
Fotografie
Podobné podujatia