Inkluzívny filmový festival Košice – ODVAHA

Podujatie Košice

Inkluzívny filmový festival Košice – ODVAHA

Od 26. do 28. augusta prinesie Kino Úsmev druhý ročník Inkluzívneho filmového festivalu, ktorý má za cieľ sprístupňovať filmové umenie rôznym zraniteľným skupinám – ľuďom s autizmom, zrakovým alebo sluchovým postihnutím, seniorom s kognitívnymi poruchami, ale aj sociálne vylúčeným komunitám.

„Témou druhého ročníka je ODVAHA, jednak kvôli tomu, že ľudia so znevýhodnením potrebujú poriadnu dávku odvahy, keď chcú v našom nie celkom bezbariérovom meste vyjsť za kultúrou, ale aj kvôli novej zraniteľnej skupine, ktorá vznikla v Košiciach v posledných mesiacoch – ukrajinskí utečenci a ktorých odvaha v nás vzbudzuje veľký obdiv,“ uvádza spoluzakladateľka Kina Úsmev a riaditeľka festivalu Barbora Andor Tóthová.

Kino Úsmev sa dlhodobo venuje inkluzívnym aktivitám a počas celého roka prináša divákom takzvané otvorené premietania v rámci cyklov autism-friendly (pre ľudí s autizmom), dementia-friendly (pre seniorov s kognitívnymi poruchami), deaf-friendly (pre nepočujúcich a nedoslýchavých) a blind-friendly (pre nevidiacich a slabozrakých). Každé z týchto premietaní si vyžaduje špeciálne upravené podmienky (stlmené osvetlenie, prispôsobená hlasitosť), ale aj filmy (farebne odlíšené titulky či audio komentár). Premietania ponúka zdarma, aby sa na nich mohli zúčastniť aj sociálne vylúčené komunity, rodiny s nízkym príjmom, ale aj široká verejnosť. „Premietania majú veľký úspech. Sú technicky a finančne náročné, ale stojí to za to. Inkluzívny filmový festival je ešte ambicióznejší a jednotlivé formáty kombinuje, aby mohli na filmy počas troch dní v roku prísť naozaj ‚všetci‘,“ vysvetľuje projektová manažérka Kina Úsmev, Natália Centková, ktorá má na starosti inkluzívne aktivity.

Festival sa začne neoficiálne vo štvrtok divadelným predstavením sociálneho divadla Hopi Hope. V piatok sa diváci môžu tešiť na koncert Gipsy Boys, mladých talentovaných hudobníkov z Luníka IX a stánok Usmej sa na mňa pred Kinom Úsmev, vďaka ktorému si budú návštevníci môcť vyskúšať, aké je to byť výnimočný, slávnostné otvorenie festivalu a film Homár (The Lobster) vo formáte blind a deaf-friendly a s ukrajinskými titulkami. V sobotu sa diváci môžu tešiť na senior a dementia-friendly formát vďaka filmu Kdyby tisíc klarinetů, predstavenie Hands Dance z Brna a premietanie francúzskeho filmu Rodinka Beliérovcov. „V nedeľu prebehne detské autism-friendly premietanie filmu Labky v akcii a večer sa môžu diváci tešiť na premietanie filmu Všetko, všade, naraz v košickom Amfiku. Dramaturgicky sme sa snažili filmy vyberať s ohľadom na tému a taktiež sprístupniť filmy na nevšedných miestach, nielen v Kine Úsmev, keďže nie je bezbariérové. Momentálne sú miesta tiež ešte v štádiu riešenia a divákov budeme včas informovať,“ dodáva Slavomíra Macáková, dramaturgička Kina Úsmev.

Novinkou tohtoročného festivalu je tiež rozšírenie festivalového tímu z radov ľudí, ktorí majú osobnú skúsenosť s rôznymi formami fyzického znevýhodnenia. „Takýmto spôsobom môžu byť technické a priestorové riešenia viac na mieru. Sme radi, že naši noví členovia tímu nám vedia dať tú správnu kritickú spätnú väzbu, ale tiež pomôcť riešiť výzvy, ktorých je pri organizovaní festivalu veľmi veľa,“ dodáva Andor Tóthová a pozýva divákov na festival.

Fotografie
Podobné podujatia