JAN PALACH

Podujatie Ružomberok

JAN PALACH

Mesiac slovenského filmu:

Študent, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej invázii do Československa.


Nekompromisný mladík, ktorý priniesol najväčšiu obeť v túžbe vyburcovať národ z okupačnej letargie. Meno, ktoré pozná takmer každý. Film rozpráva príbeh posledných mesiacov Palachovho života, ukazuje cestu, na ktorej sa z milujúceho syna, oddaného priateľa a citlivého, premýšľajúceho študenta filozofie stala „fakľa číslo 1".

Film pozoruje posledných niekoľko mesiacov života Jana Palacha. Pozoruje ho na základe dostupných faktických prameňov. Jan Palach nikomu z blízkych o svojom rozhodnutí vopred nepovedal. Ani nenaznačil, že by bol niečoho takého schopný. Vo filme prechádza vzťahom so svoju priateľkou Helenkou, búrlivým študentským životom roku 1968, vzťahom s mamou, zažije študentské brigády v Kazachstane a Francúzsku, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Rovnako ako sa od jesene 68 mení verejný život, ráz ulíc, aj výrazy ľudí, mení sa aj Jan Palach. Nikto si však nič nevšímol, ani jeho dievča, ani matka, ani jeho spolužiaci. Ešte v to ráno si Jan vzal od mamy desiatu, na internáte vtipkoval so spolužiakom a pred odchodom do mesta sa osprchoval. Všedné veci všedného muža. Kamera po celý čas sleduje Janovu tvár a snaží sa zachytiť v nej okamihy rozhodnutia…

Režisér Robert Sedláček, ktorý film natočil podľa scenára spisovateľky Evy Kantůrkovej, dodáva: „Chcem rozprávať tragický príbeh Jana Palacha, ktorý nie je ani detsky naivným bojom proti totalite, ale extrémnym príkladom toho, kam až všadeprítomná konformita a prispôsobivosť dohnaná do krajnosti, môže zaviesť citlivého jedinca."

Čas: 21. 05. 2019, 19:00 hod.
Miesto: Kino Kultúra v Ružomberku
Vstupné: Vstup zdarma

Fotografie
Podobné podujatia
RAPUNSEL NA VLÁSKU
Overené podujatieRAPUNSEL NA VLÁSKU
Mestské kultúrne stredisko, Modra