Kaschauer Klezmer Band

Podujatie Rimavská Sobota

Kaschauer Klezmer Band

Cyklus koncertov vážnej hudby pod názvom Hudobná jeseň otvorí 5. 9. 2017 vystúpenie košickej skupiny Kaschauer Klezmer Band. Popredná klezmerová kapela sa rimavskosobotskému publiku predstaví o 19:00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry (vchod A od Kauflandu). Cieľom kapely je interpretovať klezmerovú (židovskú) hudbu presiaknutú folklórnymi hudobnými tradíciami východnej Európy, Balkánu, ale aj slovenského a rómskeho folklóru obohatenú o prvky klasickej i modernej hudby. Vstupné: 4€/2€ pre členov KPH.

Inšpiráciou Kaschauer Klezmer Band pri tvorbe ich repertoáru sú nahrávky európskych klezmerových kapiel z Amsterdamu, Bratislavy, Budapešti, Krakova, ale aj orchestrov zo Spojených štátov. V ich repertoári nájdete úpravy tradičných klezmerových melódií v rôznych rytmoch – od polky cez valčík až po veľmi rýchle tanečné rytmy a inštrumentálne skladby inšpirované balkánskou, ruskou a arabskou melodikou a presiaknuté východoslovenským folklórnym cítením.

Účinkujú:

Vladimír Sidimák – vedúci skupiny, klarinet, saxofóny
František Kováčik – husle
Peter Stripaj – akordeón
Matúš Kruták – viola kontra
Vojtech Bunda – kontrabas
Ernest Salzer – viola
Nataša Kötelesová – flauta
Martina Eštoková – spev

Program:

Yerushalayim Shel Zahav
Sherele
Happy Nigun
Erets Israel
Russishe Sher 2
Fun der Khupe
Chiribim, Chiribim
Flatbush Waltz
Farginer
Das Zitronchen
Dona, Dona
Rumennishe Sirba
Araber tanz
Jovanke
Zemer atik
Goldene Khasene
V’ha eir-Eineinu
Shalom Aleichem
Hassid Tanz
Train

_

O kapele

Koncom roka 2010 pripravoval folklórny súbor Omladina premiérový program, ktorý obsahoval aj tanec s prvkami slovenského, maďarského, ukrajinského i židovského folklóru. K tomuto tancu bola zostavená zmes židovských melódií z publikovanej partitúry Budapest Klezmer Bandu, popredného svetového hráča v oblasti klezmer hudby. Zmes prispela veľkou mierou k oživeniu programu a naznačila ďalšie možnosti interpretácie tohto žánru, ktorý v Košiciach doteraz nemal zastúpenie.

Po tomto pomerne úspešnom pokuse sa vedúci Kaschauer Klezmer Band, klarinetista Vlado Sidimák rozhodol, že založí v Košiciach hudobné zoskupenie, ktoré sa bude venovať interpretácii klezmerskej hudby. Podľa vzoru európskych klezmerských skupín, ako aj orchestrov zo Spojených štátov, vytvoril repertoár inštrumentálnych skladieb a spevov, ktorý obsahuje tradičné klezmerské melódie rôznych rytmov od polky, cez waltz, až po veľmi rýchle tance poznačené balkánskou, ruskou a arabskou melodikou. Následne oslovil Pavla Šalamona, kontrabasistu a dlhoročného spoluhráča, ako aj ďalších hudobných kolegov s cieľom zostaviť kapelu z hudobníkov odlišných hudobných žánrov, ktorí by vniesli do kapely niečo zo svojej rôznorodej hudobnej praxe a cítenia. Výsledkom je kapela, ktorá interpretuje klezmerskú hudbu obohatenú o prvky folklóru, klasickej i modernej hudby.

Od svojho vzniku sa Kaschauer Klezmer Band predstavil v Košiciach na púrimových plesoch, na festivaloch sakrálneho umenia, v galaprograme medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý Žobrák, na festivaloch židovskej kultúry MazalTov 2012-2014, na chanukových predstaveniach, na koncerte v rámci otvorenia programu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, na koncertoch v rámci vianočných slávností, na festivaloch Devět bran 2013 a 2014 v Prahe, Šamajim v Třebíči, Jánošíkov dukát v Rožňove pod Radhoštěm, na projekte East meets West spolu s Pressburger Klezmer Band v Bratislave, a i. Okrem toho sa kapela zúčastňuje na rôznych výstavách s tématikou holokaustu a židovskej kultúry. V roku 2015 Kaschauer Klezmer Band nahral a vydal svoje prvé CD s názvom L’Chaim (Na život). V spolupráci s detským folklórnym súborom Viganček vznikol na konci roka 2016 hudobno-scénický program Stretnutie (Pgiša), ktorý bol prezentovaný v Štátnom divadle v Košiciach.

_

O hudbe klezmer

Slovo klezmer pochádza z dvoch hebrejských slov kley a zmer. Kley znamená doslova nádobu a zmer melódiu. V jazyku východoeurópskych Židov, v jidiš, slovo klezmer označuje nádobu hudby. Pred sedemnástym storočím bol klezmer synonymom hudobného nástroja. Od polovice sedemnásteho storočia sa začalo slovo klezmer používať na označenie židovského muzikanta. V súčasnosti zahŕňa klezmer tanečnú, vokálnu aj inštrumentálnu hudbu. Ak by sme mali charakterizovať klezmer a jeho štýl, životný údel a atmosféru dvomi slovami, boli by to slová: neskrotný a nepotlačiteľný.

V mestách a mestečkách, kde tvorili Židia niekedy väčšinu obyvateľstva, bol klezmer veľmi dôležitou súčasťou celého života. Hovorievalo sa, že svadba bez klezmeru je horšia, než pohreb bez sĺz. Tanečné melódie sa hrávali na svadbách, zásnubách, zábavách a iných slávnostných príležitostiach. Inštrumentálne skladby hrali väčšinou vedúci kapely, ktorými boli obyčajne huslisti, ale aj flautisti a klarinetisti sa snažili predstaviť svoju virtuozitu. Jazykom vokálnej klezmerovej hudby je jidiš.

_

Ďalšie koncerty Hudobnej jesene

10. október – 19.00 hod. – divadelná sála DK
JORDANA PALOVIČOVÁ
klavírny recitál

14. november – 19.00 hod. – divadelná sála DK
PAVEL BOGACZ ml. – husle
KAROLÍNA ZÍVALÍKOVÁ – violončelo
ZUZANA KRÁLIKOVÁ POHŮNKOVÁ – klavír

Miesto konania podujatia: Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota, Rimavská Sobota
Dátum začiatku podujatia: 5. Septembra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 5. Septembra 2017 20:30
Pravdepodobné súradnice: 48.3816N 20.0197E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Kaschauer Klezmer Band

Meno organizátora: Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota
Fotografie
Podobné podujatia
muzikál KUBO - Rimavská Sobota
Overené podujatiemuzikál KUBO - Rimavská Sobota
Dom kultúry , Rimavská Sobota
KOLLÁROVCI – leto tour 2024
Overené podujatieKOLLÁROVCI – leto tour 2024
Amfiteáter, Rimavská Sobota