KLAVÍRNY MARATÓN/festival klavírnej tvorby

Podujatie Bratislava

KLAVÍRNY MARATÓN/festival klavírnej tvorby

Festival KLAVÍRNY MARATÓN sa realizuje v rámci VIII. ročníka edukačno-umeleckého projektu Students Meet Professionals 2022. Tento projekt vznikol pred ôsmymi rokmi, na pôde Cirkevného konzervatória v Bratislave, zo zámerom podpory a skvalitnenia vzdelávania v oblasti interpretačného umenia. Hlavným cieľom je aktívna spolupráca študentov hudobného umenia a profesionálnych interpretov na širokej platforme vzdelávacích podujatí – prednášky, semináre, interpretačné kurzy, tvorivé dielne.

Harmonogram festivalu: Utorok 5.4.2022
9,30- 11,00 Tvorivá dielňa „Hudba ako čin“ 11,30- 13,00 Tvorivá dielňa „Tarantulky ako hra“ (klavírna tvorba T. Boroša) 16,00 Detský klavírny maratón - koncert Ústrednou témou Detského klavírneho maratónu je vážna hudba 20. a 21. storočia, hodnotné diela slovenskej i svetovej klavírnej literatúry. Tento rok sa však repertoár nemusí obmedzovať na uvedené obdobie, čo znamená, že žiaci môžu prezentovať akékoľvek hodnotné originálne diela klavírnej literatúry.

Streda 6. apríl 2022
9,30 Majstrovský kurz klavírnej hry v Koncetrnej sále Cirkevného konzervatória Majstrovský kurz klavírnej hry je venovaný problematike procesu naštudovania koncertného repertoáru až po jeho verejné uvedenie. Lektor Prof. Daniel Buranovský priblíži vlastné koncertné a pedagogické skúsenosti. Majstrovský kurz je určený študentom konzervatórií a vysokých škôl umeleckého zamerania.

Štvrtok 7. apríl 2022
9,30 Klavírne etudy – koncertný seminár, Koncerná sála CKBA, Lektor: Mgr. art. Andrea Bálešová, PhD. Umenie klavírnej hry má veľmi bohatú históriu. Klavírna literatúra ponúka množstvo materiálu pre vyučovanie i koncertovanie. Keď sa bližšie pozrieme na vývoj klavírnej pedagogiky a metodiky zistíme aké veľké množstvo pedagógov i výkonných umelcov sa venovalo vyučovaniu hry na klavíri. Súčasťou seminára bude koncertné uvedenie vybraných etud a „inštruktívnych skladieb“ v podaní študentov klavírnej hry CKBA. 17,00 Klavírny maratón - koncert, Pálffyho palác, Zámocká ul. Bratislava

Piatok 8. apríl 2022 koncertný seminár
9,30 JA/TY a Rautavaara, Koncertná sála CKBA - koncertný seminár venovaný tvorbe Einojuhaniho Rautavaaru, najvýznamnejšiemu fínskemu skladateľovi po J. Sibeliovi. Napriek celosvetovému uznaniu a úspechom, počuť jeho meno alebo diela na koncertoch v našich končinách je skôr raritou. Pomocou edukačného seminára priblížime jeho osobnosť, špecifiká hudobnej reči a tvorbu, doplnené o osobnú interpretačnú skúsenosť. Seminár bude sprevádzaný koncertným vystúpením, a tak lepšie sprístupni zážitok skladateľovej hudby a komplexný pohľad na vybranú problematiku.

09:30

Fotografie
Podobné podujatia