Kolnoa - Festival izraelského filmu 2018 (Košice)

Podujatie Košice

Kolnoa - Festival izraelského filmu 2018 (Košice)

Od 13. do 18. februára 2018 sa v bratislavskom kine Lumière a v košickom kine Úsmev uskutoční 5. ročník festivalu izraelského filmu KolNoa. Organizátorom podujatia je Veľvyslanectvo Štátu Izrael na Slovensku v spolupráci s Rakúskym kultúrnym fórom, kinom Lumière, kinom Úsmev Košice a mediálnymi partnermi Denníkom N a agentúrou SITA.

Otváracím filmom jubilejného 5. ročníka festivalu je strhujúca dráma Príbeh o láske a temnote. Hlavnú úlohu v ňom stvárnila najznámejšia izraelská herečka – oscarová Natalie Portman, ktorá ho zároveň režírovala a produkovala. Sfilmovaný príbeh vychádza z knižných spomienok oceňovaného izraelského spisovateľa Amosa Oza, ktorý poznajú aj slovenskí čitatelia vďaka českému prekladu. Amos Oz sa v ňom vracia do svojho detstva v Jeruzaleme do obdobia pred založením Štátu Izrael. Natalie Portman vo filme stvárňuje jeho večne zasnívanú matku Faniu. V silnom autobiografickom príbehu sa majstrovsky spájajú tragické momenty z detstva Amosa Oza a jeho autentické svedectvo prelomového obdobia – dramatického vzniku súčasného židovského štátu pred 70 rokmi.

Aj ďalší film je založený na silnom príbehu. Dráma Svedectvo vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali na sklonku druhej svetovej vony v rakúskej dedinke Rechnitz. Tam sa uskutočnil masaker 200 židov vykonávajúcich nútené práce, pričom vrahovia neboli nikdy potrestaní. Príbeh sa dočkal svojho literárneho spracovania držiteľkou Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jellinek i javiskovej podoby na doskách Slovenského národného divadla. Komediálny žáner na festivale reprezentuje film Ženská galéria z prostredia ortodoxnej komunity. Romanticky ladená dráma Svadobná bábika je hereckým koncertom už aj na Slovensku známej mladej izraelskej herečky Moran Rosenblatt (Jablká z púšte), ktorá vo filme stvárňuje ženu s ľahkým mentálnym postihnutím pracujúcu v továrni na toaletný papier. Netradičný pohľad do arabskej subkultúry a jej ženského sveta prinesie film Lejla, Nur a Salma, ktorý mal slovenskú festivalovú premiéru na uplynulom ročníku Park Film Festu v Trenčianskych Tepliciach pod anglickým názvom In Between. Thriller Betlehem prináša jedinečný pohľad so fascinujúceho zákulisia izraleskej tajnej služby. Surový portrét hlavných postáv – dôstojníka a informátora ukazuje neriešiteľné morálne dilemy, ktorým čelia.

Celkovo čaká slovenských divákov desať filmových projekcií šiestich filmov, z toho päť filmov absolvuje slovenskú festivalovú premiéru. Všetky filmy budú premietnuté s anglickými i slovenskými titulkami.

PROGRAM :

sobota 17.2. 2018 o 18:00 | ŽENSKÁ GALÉRIA
sobota 17.2. 2018 o 20:00 | SVEDECTVO
nedeľa 18.2. 2018 o 18:00 | SVADOBNÁ BÁBIKA
nedeľa 18.2. 2018 o 20:00 | BETLEHEM

Miesto konania podujatia: Kino Úsmev, Kasárenské Námestie 1, Košice
Vstupenky: http://www.kinousmev.sk/
Dátum začiatku podujatia: 18. Februára 2018 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 18. Februára 2018 19:30
Pravdepodobné súradnice: 48.7262N 21.2572E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Kolnoa - Festival izraelského filmu 2018 (Košice)

Meno organizátora: Izrael na Slovensku
Fotografie
Podobné podujatia