Kolnoa - Festival izraelského filmu 2018

Podujatie Košice

Kolnoa - Festival izraelského filmu 2018 (Košice)

Od 13. do 18. februára 2018 sa v bratislavskom kine Lumière a v košickom kine Úsmev uskutoční 5. ročník festivalu izraelského filmu KolNoa. Organizátorom podujatia je Veľvyslanectvo Štátu Izrael na Slovensku v spolupráci s Rakúskym kultúrnym fórom, kinom Lumière, kinom Úsmev Košice a mediálnymi partnermi Denníkom N a agentúrou SITA.

Otváracím filmom jubilejného 5. ročníka festivalu je strhujúca dráma Príbeh o láske a temnote. Hlavnú úlohu v ňom stvárnila najznámejšia izraelská herečka – oscarová Natalie Portman, ktorá ho zároveň režírovala a produkovala. Sfilmovaný príbeh vychádza z knižných spomienok oceňovaného izraelského spisovateľa Amosa Oza, ktorý poznajú aj slovenskí čitatelia vďaka českému prekladu. Amos Oz sa v ňom vracia do svojho detstva v Jeruzaleme do obdobia pred založením Štátu Izrael. Natalie Portman vo filme stvárňuje jeho večne zasnívanú matku Faniu. V silnom autobiografickom príbehu sa majstrovsky spájajú tragické momenty z detstva Amosa Oza a jeho autentické svedectvo prelomového obdobia – dramatického vzniku súčasného židovského štátu pred 70 rokmi.

Aj ďalší film je založený na silnom príbehu. Dráma Svedectvo vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali na sklonku druhej svetovej vony v rakúskej dedinke Rechnitz. Tam sa uskutočnil masaker 200 židov vykonávajúcich nútené práce, pričom vrahovia neboli nikdy potrestaní. Príbeh sa dočkal svojho literárneho spracovania držiteľkou Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jellinek i javiskovej podoby na doskách Slovenského národného divadla. Komediálny žáner na festivale reprezentuje film Ženská galéria z prostredia ortodoxnej komunity. Romanticky ladená dráma Svadobná bábika je hereckým koncertom už aj na Slovensku známej mladej izraelskej herečky Moran Rosenblatt (Jablká z púšte), ktorá vo filme stvárňuje ženu s ľahkým mentálnym postihnutím pracujúcu v továrni na toaletný papier. Netradičný pohľad do arabskej subkultúry a jej ženského sveta prinesie film Lejla, Nur a Salma, ktorý mal slovenskú festivalovú premiéru na uplynulom ročníku Park Film Festu v Trenčianskych Tepliciach pod anglickým názvom In Between. Thriller Betlehem prináša jedinečný pohľad so fascinujúceho zákulisia izraleskej tajnej služby. Surový portrét hlavných postáv – dôstojníka a informátora ukazuje neriešiteľné morálne dilemy, ktorým čelia.

Celkovo čaká slovenských divákov desať filmových projekcií šiestich filmov, z toho päť filmov absolvuje slovenskú festivalovú premiéru. Všetky filmy budú premietnuté s anglickými i slovenskými titulkami.

PROGRAM :

sobota 17.2. 2018 o 18:00 | ŽENSKÁ GALÉRIA
sobota 17.2. 2018 o 20:00 | SVEDECTVO
nedeľa 18.2. 2018 o 18:00 | SVADOBNÁ BÁBIKA
nedeľa 18.2. 2018 o 20:00 | BETLEHEM

Miesto konania podujatia: Kino Úsmev, Kasárenské Námestie 1, Košice
Vstupenky: http://www.kinousmev.sk/
Dátum začiatku podujatia: 17. Februára 2018 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 17. Februára 2018 19:30
Pravdepodobné súradnice: 48.7262N 21.2572E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Kolnoa - Festival izraelského filmu 2018 (Košice)

Meno organizátora: Izrael na Slovensku
Fotografie
Podobné podujatia
Deň v Rokforte
Overené podujatieDeň v Rokforte
Areál Anička, Košice
Košický festival piva 2024
Overené podujatieKošický festival piva 2024
Kasárne Kulturpark, Košice
Deň v Rokforte
Overené podujatieDeň v Rokforte
Areál Anička, Košice
1. Letný GEMER FEST 2024
Overené podujatie1. Letný GEMER FEST 2024
Futbalový štadión, Rožňava
SunDance Festival 2024
Overené podujatieSunDance Festival 2024
Stredisko Lúč, Zemplínska Šírava, Michalovce
Košický festival piva 2024
Overené podujatieKošický festival piva 2024
Kasárne Kulturpark, Košice