Koncert na podporu obetí policajného násilia a zastrašovania

Podujatie Bratislava

Koncert na podporu obetí policajného násilia a zastrašovania

Koncert pre ľudí, ktorí sa stali obeťami policajného násilia v Moldave nad Bodvou a ktorí dnes čelia obvineniu z krivého obvinenia len preto, že sa postavili za svoje práva. Spolu s ďalšími hosťami a hostkami vystúpia tí, ktorí pocítili policajné obušky na vlastnom tele - kapela Chalani z chatrče.

Pred koncertom sa uskutoční diskusia o policajnom násilí, vymožiteľnosti práva, o obetiach a vinníkoch. O tom, čo sa v Moldave nad Bodvou dialo a deje, bude diskutovať Milan "Igor" Hudák, Lýdia Suchová a Mišo Zálešák. Všetkých troch sa téma priamo týka, Igor je obeťou policajného násilia, Lýdia s ľuďmi z Moldavy spolupracuje už takmer desať rokov a Mišo z ERRC im právnymi nástrojmi pomáha domôcť sa spravodlivosti.

Počas diskusie a koncertu bude prebiehať aj verejná materiálna či finančná zbierka. Budeme radi, keď prinesiete detské zimné oblečenie či pomôcky do školy.

Program:
19:00 Diskusia o policajnom násilí
20:30 Koncert

Hostí a hostky a podrobnosti programu predstavíme už čoskoro.

Vstupné dobrovoľné.

*****

Obete policajného násilia častokrát zvyknú mlčať, či už je to z dôvodu strachu zo zastrašovania alebo preto, že neveria v nezávislé a spravodlivé vyšetrenie policajného násilia. Rómovia a Rómky z Budulovskej ulice, ktorých od Moldavy nad Bodvou oddeľuje nielen železničná trať, sa rozhodli prehovoriť.

Hovoria už viac ako 4 roky, hovoria nahlas a všade tam, kde ich počúvajú. Hovoria o tom, ako 19. júna 2013 viac ako 60 príslušníkov policajnej pohotovostnej jednotky fyzicky a verbálne napadlo 31 Rómov a Rómiek, ktoré nekládli odpor. Inšpekcia dlho odmietala sťažnosti na nezákonný postup polície. Prvé vyšetrovacie úkony sa začali až 7 mesiacov po policajnej akcii a to po tlaku médií a na pokyn generálnej prokuratúry. Na nezákonnosť policajného postupu okrem poškodených dlhodobo upozorňoval úrad verejného ochrancu práv a viaceré ľudskoprávne organizácie. Inšpekcia aj tak nakoniec stíhanie policajtov zastavila. Sťažnosť poškodených na násilie zo strany polície zamietol aj Ústavný súd.

Odvaha obetí policajného násilia postaviť sa voči nespravodlivosti sa dnes obracia proti nim. Šesť zbitých Rómov a Rómiek obvinili z krivej výpovede. Z obetí sa tak stávajú obvinení.

Cieľom koncertu a diskusie na podporu obetí policajného násilia a zastrašovania je aj poukázať na zlyhávanie štátu vo vyšetrovaní policajného násilia a na nebezpečenstvo neriešenia tohto pretrvávajúceho stavu, ktorý môže viesť k ďalším násilnostiam.

Viac o prípade sa môžete dozvedieť na https://goo.gl/uQZZAa

Miesto konania podujatia: Aligator Crystal Rock Pub, Špitalska 37, vchod z Mariánskej, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 11. Novembra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 11. Novembra 2017 23:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1475N 17.1154E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Koncert na podporu obetí policajného násilia a zastrašovania

Meno organizátora: Amnesty International Slovakia
Fotografie
Podobné podujatia
Timmy Trumpet
Overené podujatieTimmy Trumpet
A4 Studio, Bratislava
FRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
Overené podujatieFRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
DK Zrkadlový háj, Bratislava
POČUŤ SRDCOM 2024
Overené podujatiePOČUŤ SRDCOM 2024
DK Zrkadlový háj, Bratislava
PAVOL HAMMEL - SRDCE BEZ ANJELA
Overené podujatiePAVOL HAMMEL - SRDCE BEZ ANJELA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava