Koža v zimnom období

Podujatie Bratislava

Chladné a sychravé počasie v kontraste so suchými prekúrenými miestnosťami sú záťažovým testom odolnosti každej pleti. Ako teda máme ošetrovať pokožku v zime a akú starostlivosť treba zvoliť pri kožných ochoreniach? Prečo nás trápi vypadávanie vlasov? Ako ochránime pokožku pred vplyvmi, ako je vietor, mráz a slnečné žiarenie? Odpovede na tieto otázky sa dozvieme vo Vede v CENTRE vo štvrtok 14. decembra 2023 o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8A v Bratislave. Našou hostkou bude dermatologička prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., MHA, MPH, z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Koža ako najväčší telesný orgán tvorí asi šesť percent hmotnosti celého tela. Pôsobí ako bariéra pred vplyvmi vonkajšieho prostredia, zabraňuje vstupu rôznych patogénov a chemikálií, vie si poradiť so zmenami počasia a reguluje telesnú teplotu. Ochranný fosfolipidový film v zrohovatenej vrstve pokožky bráni odparovaniu vody a dodáva koži vláčnosť. Kožné ochorenia najviac ovplyvňuje počasie počas zimy a leta. V zime má ťažší priebeh psoriáza, atopická dermatitída a seboroická dermatitída. V lete sa zas zhoršujú niektoré zápalové ochorenia kože či ochorenia v dôsledku metabolických porúch. Medzi príčiny záťaže pokožky v aktuálnom zimnom období patrí znížené prekrvenie, suchosť v dôsledku pôsobenia vetra a mrazu, náhle zmeny teplôt medzi interiérom a exteriérom, zníženie produkcie mazu, stenčenie pokožky a pomalšia regenerácia vinou nedostatočnej výživy. Kozmetické prípravky používané v zimnom období by mali obsahovať humektanty, látky priťahujúce vodu z okolia, okluzíva, ktoré majú bariérovú a ochrannú funkciu, a emolienciá, ktoré zabraňujú transepidermálnej strate vody.

Podujatie sa uskutoční 14. decembra 2023 o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8A v Bratislave v konferenčnej miestnosti na 2. poschodí. Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na YouTube CVTI SR. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 13. decembra 2023 na e-mail ncpvat@cvtisr.sk.

Fotografie
Podobné podujatia
Bratislavský Kaviár májový
Overené podujatieBratislavský Kaviár májový
V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava
Žiadny obrázok
Overené podujatieLetná jazzová dielňa 2024
Štátne Konzervatórium, Bratislava
Bratislavský Kaviár májový
Overené podujatieBratislavský Kaviár májový
V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava
Žiadny obrázok
Overené podujatieLetná jazzová dielňa 2024
Štátne Konzervatórium, Bratislava