LaLoba večer: Za Čiernou SÁROU na karavanoch - premietanie

Podujatie Bratislava

LaLoba večer: Za Čiernou SÁROU na karavanoch - premietanie

Milí priatelia,

koncom mája 2017 sme absolvovali našu dobrodružnú cestu do Saintes de la Mer, mestečka na juhu Francúzska, kde sme navštívili procesiu na oslavu Čiernej Sáry - patrónky Rómov a všetkých ľudí slobodného ducha. Bola to už druhá cesta ZA ČIERNOU SAROU z projektu "NA CESTE - autokaravanmi po Európe", ktorý organizuje skupina LaLoba.

V tomto pokojnom jesennom čase sme pre vás pripravili večer, na ktorom by sme vám radi našu cestu priblížili prostredníctvom rozprávania a premietania fotografií.

Kde : Randevú Cafe, Jozefská ulica, Bratislava
https://www.facebook.com/pg/randevucafebar/about/?ref=page_internal
Kedy: štvrtok 26.november 2017
19.00 - 20.30 hod.

Vstup na toto podujatie je voľný, za dobrovoľný príspevok a z priestorových dôvodov vás poprosíme o zahlásenie účasti vopred na adrese: laloba.skupina@gmail.com

Vzhľadom na to, že v máji 2018 sa chystáme cestu za Čiernou Sárou absovovať znovu, bude v priebehu tohto večera priestor aj na zodpovedanie akýchkoľvek vašich otázok pre prípad, že by ste sa k nám na palubu autokaravanu chceli pridať:)

Bližšie informácie k ceste za Čiernou Sárou:
Naša 7 denná cesta karavanmi nás viedla cez oblasť taliansko-francúzskych hraníc v obklopení vysokými alpskými vrchmi, cez krajinu Provensálska, do prímorského mestečka Saintes Maries de la Mer v južnej časti Francúzska a zároveň do najznámejšieho francúzskeho prírodného parku Camargue. Malebné prímorské mestečko Saintes Maries de la Mer je opradené legendou, s ktorou súvisí aj postava Svätej Sáry, patrónky Rómov západnej Európy, ktorí si ju každoročne prichádzajú uctiť impozantnou procesiou celým mestom... Mestečko Saintes Maries de la Mer je položené v najznámejšej francúzskej prírodnej rezervácii Camargue, do ktorej patrí delta rieky Rhôny a tvorí ju unikátna pestrá mozaika piesočných dún, rašelinísk, brakických jazier, lužných lesov, v spojení s morským pobrežím. Práve tu sme mali mať možnosť vzhliadnuť voľne žijúce plameniaky či povestné divoké biele kone.
Vyvrcholením našej cesty bola slávnostná procesia na oslavu Kali Sary-Čierej Sáry a Svätých Márií od mora.
Každoročná slávnostná procesia oslavy Kali Sary je veľkolepým podujatím, plným emócií a vášne. Procesiu je bohatá na mnoho špecifických rituálov. Niekoľko dní pred samotnou udalosťou sa uličky a podniky v mestečku zaplnia cigánskymi hudobníkmi, tanečníkmi, spevákmi, mestečko ožije spontánnou zábavou a práve tejto živej, pulzujúcej atmosféry bola aj naša výprava súčasťou.
Cesta karavanmi ponúka špecifický rozmer cestovateľského zážitku, okrem samotných miest ktoré navštívime, bola naša cesta obohatená o spoločné chvíle strávené na ceste karavanmi, večernými posedeniami, tancovačkami a rozhovormi.. ♥

Legenda o Čiernej Sáre - Kali Sara, Svätá Sára.
Staroveká legenda hovorí o člne, ktorý sa priplavil bez vesiel, nesený iba morskými vlnami na pobrežie malého rybárskeho mestečka na území vtedajšej Gálie v čase po ukrižovaní Krista. V člne sedeli tri ženy, tri Márie...Mária Magdalena, Maria Jacobe a Maria Salome. Od tohto dňa sa mestečko nazýva Saintes Maries de la Mer - Sväté Márie od mora.
Tajomnou postavou v príbehu troch Márií je Čierna Sára -Kali Sara (Sara-La-Kali). Názory na jej osobu sa rôznia, niekedy je považovaná za ich slúžku, ktorá sa priplavila v člne spolu s nimi a niekedy (menej často) spomína aj ako dcéra Marie Magdaleny a Krista. Najčastejšie sa však stretávame s názorom, že Kali Sara bola Rómka, ktorá v tomto období žila so so svojim kmeňom v oblasti delty rieky Rhôny. Jedného dňa mala videnie, že na pobrežie mestečka sa priplavia tri ženy, priamo prepojené s príbehom Krista a je potrebné aby ich privítala a pomohla im...
Kali Sara je už niekoľko storočí patrónkou Rómov, ktorí vždy koncom mája húfne prichádzajú v starých maľovaných vozoch ťahaných koňmi či v moderných obytných karavanoch aby svoju patrónku oslávili modlitbou ,spevom a tancom. Sára je čierna, tak ako oni, jej minulosť je tajomná a to je to, čo ich prepája...

NA CESTE sú dobrodružné cesty autokaravanmi po Európe, počas ktorých si môžete dovoliť prebudiť svojho slobodného ducha, dopriať si zážitok, po ktorom možno už dávno túžite, zbaliť si do batoha len pár vecí a vydať sa na cestu. V aute, ktoré je na pár dní vašim domovom, cez spoznávanie sveta a iných ľudí, spoznať viac aj sám seba.
„Cesta je život“... pri cestách autokaravanom sa dobrodužstvo a zážitok začína už momentom vydania sa na cestu. Spoločnosť podobne naladených ľudí s cieľom zažiť a užiť si každý okamih cesty a spoznanie nového miesta z iného uhla aký ponúka bežná turistika. Každá z ciest je vždy okorenená jedinečnou kultúrnou akciou vystihujúcou dušu danej krajiny. Okrem samotného zážitku z cesty a poznávania nových krajín, pre tých, ktorý budú mať záujem, je možné v tomto čase venovať pozornosť aj svojmu telu i duši prostredníctvom ranných cvičení a meditácií, divokej tancovačky, bubnovačky, intuitívnej maľby, či otvorením duše v rozhovoroch a vzájomných zdieľaniach.

Miesto konania podujatia: Randevú cafe - bar, Jozefská 17, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 26. Októbra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 26. Októbra 2017 20:30
Pravdepodobné súradnice: 48.1507N 17.1107E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia LaLoba večer: Za Čiernou SÁROU na karavanoch - premietanie

Meno organizátora: LaLoba
Fotografie
Podobné podujatia
Bratislavský Kaviár májový
Overené podujatieBratislavský Kaviár májový
V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava
Žiadny obrázok
Overené podujatieLetná jazzová dielňa 2024
Štátne Konzervatórium, Bratislava
Bratislavský Kaviár májový
Overené podujatieBratislavský Kaviár májový
V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava
Žiadny obrázok
Overené podujatieLetná jazzová dielňa 2024
Štátne Konzervatórium, Bratislava