Literárny klub "knihy a víno" s Alice Feiring

Podujatie Banská Bystrica

Literárny klub "knihy a víno" s Alice Feiring

O literárnu časť festivalu Barbakan sa tento rok postará OZ literarnyklub.sk, ktoré už desiaty rok propaguje slovenskú literatúru na Slovensku a v zahraničí. Do Banskej Bystrice zavíta moderátor Ferči Malík so svojimi hosťami 26. októbra. V čitárni Červený rak privíta dvoch domácich autorov a tiež jednu vzácnu návštevu zo Spojených štátov amerických. Dáma má prednosť, starší tiež, tak začnime práve ňou. :)

Špeciálnym hosťom, teda presnejšie hostkou Barbakanu bude kontrovezná americká autorka a ambasádorka naturálnych vín Alice Feiring. Práve v týchto dňoch u nás vydáva knihu Nahé víno, kvôli ktorej si po celom svete narobila kopec nepriateľov, no tisíce ľudí ju za ňu, naopak, začali obdivovať. Predstaviť ju príde aj do Banskej Bystrice, ktorá bude jednou z dvoch zastávok pri jej návšteve Slovenska. Tou druhou bude bratislavský krst v kníhkupectve Gorila naplánovaný na 25. októbra. Publikácia Nahé víno vyjde v náklade sedemsto kusov. Vydáva ju vydavateľstvo Vresk factory ako vôbec prvú publikáciu banskobystrického OZ Vresk factory. A čo by to bol za krst knihy o víne, keby po ňom nenasledovala ochutnávka. V Bystrici sa o ňu postarajú producenti vín domáceho pôvodu - Vína spod vulkánu a vinárstvo Magula.

Popri Alice Feiring budú hosťami literárneho klubu Peter Šulej a Katarína Kucbelová. Aj keď sa ich tvorba väčšinou líši, predsa len majú nejeden styčný bod. Obaja pochádzajú z Banskej Bystrice, začínali vo vydavateľstve Drewo a srd (Peter Šulej je zakladateľ a Katarína Kucbelová vo vydavateľstve debutovala), nehovoriac o tom, že obaja patria medzi popredných slovenských poetov a poetky.

Peter Šulej sa narodil 9. augusta 1967 v Banskej Bystrici. Študoval na Strednej priemyselnej škole v Banskej Štiavnici (1981 – 1985) a na Baníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach (1985 – 1990). V rokoch 1991 – 1992 pôsobil v Slovenskom rozhlase ako editor, v rokoch 1992 – 1993 pracovník štátnej galérie v Banskej Bystrici. Zakladateľ, editor a majiteľ vydavateľstva Drewo a srd, šéfredaktor časopisu o súčasnej kultúre a umení VLNA, od roku 2002 výkonný riaditeľ festivalu Ars Poetica. Spolu s ďalšími autormi Petrom Macsovským, Michalom Habajom a Andrejom Hablákom skomponovali multivokálny experimentálny projekt GeneratorX: Hmlovina (1999) a Generator X_2: Nové kódexy (2013). V roku 2015 mu vyšla ostatná zbierka poézie Nódy a román Spolu, za ktorý bol nominovaný na cenu Anasoft litera. Ukážky z jeho tvorby boli časopisecky publikované v Anglicku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Maďarsku, Poľsku, Česku. Žije v Bratislave.

Katarína Kucbelová sa narodila 28. augusta 1979 v Banskej Bystrici. Maturovala na Gymnáziu A. Sládkoviča v Banskej Bystrici (1993 – 1997). Na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave vyštudovala dramaturgiu a scenáristiku (1997 – 2002). V súčasnosti je doktorandkou na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne v odbore literárna komparatistika. V rokoch 2002 – 2007 pracovala ako reklamná textárka, PR manažérka či manažérka kultúrnych projektov. Od roku 2006 organizuje literárnu cenu za slovenskú pôvodnú prózu Anasoft litera. Vyšli jej knihy: Duály (2003, vyd. Drewo a srd), Šport (2006, Ars poetica), Malé veľké mesto (2009, Ars poetica) a Vie, čo urobí (2013, Artforum). Básne publikovala aj v rôznych zahraničných antológiách a zborníkoch. Ukážky z jej poézie boli publikované v antológiách v Nemecku, Poľsku, Slovinsku a Veľkej Británii.

Miesto konania podujatia: Červený Rak, Banská Bystrica, Námestie SNP 13, Banská Bystrica
Dátum začiatku podujatia: 26. Októbra 2016 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 26. Októbra 2016 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7349N 19.1439E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Literárny klub "knihy a víno" s Alice Feiring

Fotografie
Podobné podujatia
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
MILÉ.MALÉ pre teba
Overené podujatieMILÉ.MALÉ pre teba
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, pobočka Centrum, Banská Bystrica
Beseda s Pavlom Sibylom
Overené podujatieBeseda s Pavlom Sibylom
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, Pobočka Centrum, Banská Bystrica
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
Vidiečanova Habovka
Overené podujatieVidiečanova Habovka
Kultúrny dom, Veľký Krtíš