Literatúra a film: Kristína Karabová - Amerikánka

Podujatie Košice

Literatúra a film: Kristína Karabová - Amerikánka

Kristína Karabová / Chimamanda Ngozi Adichie - Amerikánka (Literatúra a film)

Kino Úsmev, vydavateľstvo Absynt a kníhkupectvo Artforum Košice vás pozývajú na čítanie prekladateľky Kristíny Karabovej a premietanie filmu vybraného autorkou v rámci cyklu Literatúra a film. Kristína Karabová bude čítať zo svojich prekladov nigérijskej autorky Chimamandy Ngozi Adichie, ktoré nedávno vyšli vo vydavateľstve Absynt. Moderuje Juliana Sokolová.

Kristína Karabová
CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE: AMERIKÁNKA

film: Raoul Peck
I AM NOT YOUR NEGRO

Kristína Karabová (1985) vyštudovala prekladateľstvo a tlmočníctvo v kombinácii angličtina a ruština. Prekladá primárne z angličtiny, ruštiny a poľštiny. Spolupracuje s časopisom Glosolália a s vydavateľstvom Absynt. V ňom vyšli jej preklady nigérijskej autorky Chimamandy Ngozi Adichie (román Amerikánka, 2017, esej Všetci by sme mali byť feminist(k)ami, 2017), kenského autora Binyavangu Wainanu (román Raz o tomto mieste napíšem, 2017), alebo bieloruskej laureátky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič (Zinkoví chlapci, 2016, Časy zo second handu, 2016). Zaujímajú ju témy ako politicko-spoločenské hnutia, feminizmus, post-sovietske priestranstvo či avantgardy.

Chimamanda Ngozi Adichie (1977) je nigérijská spisovateľka a publicistka. Je autorkou troch kriticky cenených románov Purple Hibiscus (2003), Half of the Yellow Sun (2006) aAmericanah (2013 / Amerikánka, Absynt, 2017), ako aj mnohých poviedok a esejí. Chimamanda Ngozi Adichie vyrástla v univerzitnom meste Nsukka. Ako devätnásťročná opustila Nigériu a odišla študovať do USA. Odvtedy sa stala hviezdou nielen súčasnej svetovej literatúry, ale aj popkultúry. Jej myšlienky sa dostali do textov piesní Beyoncé i na tričká módnej značky Dior. Svetovú pozornosť si získali jej prednášky (napr. v rámci TED), ako aj esej Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Absynt, 2017). Chimamanda Ngozi Adichie rozpráva priamo a bez prikrášlenia. V románe Amerikánka sa milostný príbeh prelína s témou rasizmu v Amerike ako aj s otázkami o vlastnej identite, s ktorými sa potýkajú imigranti. Kniha by mala byť onedlho sfilmovaná.

I Am Not Your Negro (2016) je dokumentárny film režiséra Raoula Pecka, ktorý vychádza z nedokončeného rukopisu románu legendárneho amerického spisovateľa Jamesa Baldwina Remember This House z polovice 70.-tych rokov. Film, ktorým nás sprevádza hlas Samuela L. Jacksona, bol v r. 2017 nominovaný na Oskara za najlepší dokumentárny film.

Tento program podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Miesto konania podujatia: Kino Úsmev, Kasárenské Námestie 1, Košice
Dátum začiatku podujatia: 28. Marca 2018 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 28. Marca 2018 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7262N 21.2572E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Literatúra a film: Kristína Karabová - Amerikánka

Meno organizátora: Kino Úsmev
Fotografie
Podobné podujatia
Krvavé peniaze
Overené podujatieKrvavé peniaze
Historická radnica, Košice
Lužifčák naživo v Košiciach
Overené podujatieLužifčák naživo v Košiciach
Historická radnica, Košice