Lotz trio (SK/AT) – festival Hevhetia 2017

Podujatie Košice

Lotz trio (SK/AT) – festival Hevhetia 2017

Repertoár tria basetových rohov patrí do kategórie hudby, ktorú nazývame Harmoniemusik. Tento nemecký termín označuje hudbu určenú pre dychové nástroje, pričom počet použitých nástrojov variuje od jednoduchých duet až po veľké ansámble. Trio basetových rohov však na konci 18. storočia taktiež patrilo k rozšíreným formáciam, čo dokazuje (okrem iného) množstvo dochovanej hudby. Repertoár tria basetových rohov sa skladá z hudby, ktorá má skôr zábavný charakter a jej počúvanie obvykle nevyžaduje plnú pozornosť poslucháča. Skutočný charakter tejto hudby na konci 18. storočia však často pod povrchom jednoduchosti skrýva značnú duchovnú hĺbku.
Na základe historických informácií dnes vieme, že trio basetových rohov zaznamenalo na konci 18. storočia mimoriadnu popularitu – dokonca i v kruhoch slobodomurárskych lóží. Zdá sa, že popularita trií basetových rohov sa viazala najmä na oblasť strednej Európy, kde sa okrem významných skladateľských osobností typu W. A. Mozarta, J. Družeckého, V. Nuderu, Martin Y Solera na dochovanom repertoári autorsky podielal i významný dobový virtuóz na klarinete a basetovom rohu Anton Stadler.

LOTZ TRIO je formácia pomenovaná po fenomenálnom nástrojárovi Theodorovi Lotzovi (1746–1792), ktorý pôsobil v Prešporku a Viedni. Na kópiách unikátnej sady Lotzových basetových rohov z hradu Krásna hôrka uvádza Harmoniemusik, ktorá zaznievala v šľachtických, či slobodomuráskych kruhoch koncertne, či v podobe Tafelmusik.

V repertoári Lotz Tria dominuje tvorba hudobného génia Wolfganga Amadea Mozarta a prestížneho slovenského skladateľa Juraja Družeckého. Z tvorby pražských skladateľov uvádza partity a triá Vojtecha Nuděru a Antonína Volánka. Poslucháčsky atraktívnou súčasťou koncertov sú dobové úpravy populárnych „melódií“ z Mozartových opier Čarovná flauta, Figarova svadba a Don Giovanni, či Salieriho opery Palmira, Regina di Persia v úprave fenomenálneho klarinetového virtuóza Antona Stadlera.

VSTUPNÉ: 5 €

Miesto konania podujatia: Múzeum Vojtecha Löfflera, Alžbetina 20, Košice
Dátum začiatku podujatia: 19. Júna 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 19. Júna 2017 20:30
Pravdepodobné súradnice: 48.7196N 21.2554E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Lotz trio (SK/AT) – festival Hevhetia 2017

Fotografie
Podobné podujatia