Ľudová hudba Stana Baláža

Podujatie Michalovce

Ľudová hudba Stana Baláža

Ľudová hudba Stana Baláža vznikla v roku 2008 s ambíciou aktívne podporovať súčasné postavenie regionálnej a lokálnej ľudovej hudobnej kultúry horného Šariša. Jej členmi sú okrem primáša Stana Baláža kontráš Jozef Franek, akordeonista Michal Germuška, kontrabasista Štefan Mačejovský a cimbalista Peter Germuška. Od roku 2012 je už stabilnou sučasťou koncertných vystúpení aj ženské spevácke trio ,,KRASOTKY“ v zložení: Slavomíra Knutová, Valéria Stašeková a Monika Balážová.

Umelecké výsledky ĽH Stana Baláža v oblasti interpretácie šarišskej ľudovej hudby presvedčili kritikov a verejnosť o nepopierateľných kvalitách a v súčasnosti patrí k vyhľadávaným muzikám východného Slovenska. V roku 2008 vydala kapela svoje profilové CD s názvom Muzikanci raslavicke , v roku 2014 úspešný profilový album V Raslavicoch bije banda, roku 2018 album ,,…farbi ňesanujce“, Ďalších 47 CD nahrala v spolupráci s inými sólistami spevákmi a speváckymi skupinami zo Šariša, Spiša, Zemplína i Abova. Ďalším reprezentačným hudobným projektom tejto ľudovej hudby je úspešný CD nosič autorských piesní Jána Šoltésa s najznámejšími sólistami spevákmi východného Slovenska, Ked ja nadešol do kraja. Ostatným prifilovým štúdiovým albumom Ľudovej hudby Stana Baláža je nové CD s názvom ,,Jak śe mace?“ ktoré vyšlo v roku 2020. Za zmienku stoja tiež experimentálne projekty na poli ethno-world music s názvom KARPATON (2013, 2015) a tiež fúzia jazzu s folklórom na spoločnom albume s AMC Triom, AD FONTES (2017), ktorý kapelám priniesol prestížne ocenenie ESPRIT 2017 za najlepší album roka v ankete hlasovania verejnosti a tiež zaradenie do celoslovenskej CD kompilácie ,,THE BEST OF WORLD MUSIC FROM SLOVAKIA (2016 – 2018)“

V roku 2007 získala kapela 1. miesto a titul Laureát celoštátnej súťažnej prehliadky hudobného folklóru v Košiciach. Medzi ďalšie úspechy patrí napr. získanie 1. miesta v súťaži ľudových hudieb na medzinárodnom folklórnom festivale v poľskom Zakopanom. Ich najaktuálnejšími úspechmi je získanie hneď dvojnásobného titulu LAUREÁTA na celoštátnej súťaži a prehliadke hudobného folklóru 2013 a tiež 1. miesto v medzinárodnej súťaži cimbalových kapiel ,,Spotkania cymbalistov 2013″ v poľskom Rzeszowe (december 2013). Kapela je taktiež držiteľom titulu LAUREÁT folklórneho festival STRÁŽNICE 2015 a pravidelne účinkuje na popredných domácich i zahraničných podujatiach. Za zmienku stojí tiež úspešné účinkovanie v televíznej folklórnej šou ZEM SPIEVA 2017. Známa je ich spolupráca s Petrom Lipom, Mirom Jarošom, Ondrejom Kandráčom, Štefanom Štecom a ďalšími známimi interpretmi.

Ľudová hudba v rozšírenej zostave zároveň pôsobí ako sprievodné teleso folklórnej skupiny Raslavičan z Raslavíc, pričom jej hlavným cieľom je pokračovať v udržiavaní i rozvíjaní tradičného interpretačného štýlu tejto folklórnej lokality v snahe poukázať na specifiká jej originálneho prejavu prameniaceho z hudobného odkazu predošlých čias.

18:00

Fotografie
Podobné podujatia
VYZNANIE TOUR 24.05.2024
Overené podujatieVYZNANIE TOUR 24.05.2024
Mestska Sportová Hala, Michalovce
VYZNANIE TOUR 25.05.2024
Overené podujatieVYZNANIE TOUR 25.05.2024
Mestska Sportová Hala, Michalovce
Basawell
Overené podujatieBasawell
MsKS, Michalovce
Jan Bogdan: Sólo Tour
Overené podujatieJan Bogdan: Sólo Tour
Evanjelický kostol , Michalovce
VYZNANIE TOUR 24.05.2024
Overené podujatieVYZNANIE TOUR 24.05.2024
Mestska Sportová Hala, Michalovce