Mimmo Rotella - výstava festival Dolce Vitaj 2023

Podujatie Bratislava

Mimmo Rotella - výstava festival Dolce Vitaj 2023
Pridať do môjho kalendára
Kam v Bratislave, Kultúra, Výstavy a veľtrhy
Ďalšie podujatia v meste Bratislava

Bratislavský hrad bude vo svojich prestížnych priestoroch hostiť prvú samostatnú autorskú výstavu venovanú Mimmovi Rotellovi.

Mimmo Rotella (Catanzaro, 1918 – Miláno, 2006) patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov medzinárodnej umeleckej scény druhej polovice 20. storočia. Vo svojej tvorbe sa hlásil k umeleckým hnutiam Nový realizmus a Pop Art.

V tridsiatych rokoch navštevoval umeleckú akadémiu Scuola di Belle Arti v Neapole. Neskôr sa presťahoval do Ríma a experimentoval s rôznymi umeleckými žánrami ako fotografia, fotomontáž, dekoláž, asembláž z rôznorodých objektov a zvuková poézia. Začiatkom päťdesiatych rokov sa presunul do USA, kde získal Fulbrightovo štipendium najprv ako študent a neskôr ako umelec. Počas pobytu v USA prichádzal do kontaktu s predstaviteľmi nových smerov súčasného umenia, ako boli Robert Rauschenberg, Claes Oldenburg, CY Twombly, Jackson Pollock, Yves Klein. Na jednom z koncertov Milesa Davisa objavil džez, ktorý na neho zanechal výrazný dojem a ovplyvnil jeho ďalšiu umeleckú tvorbu.

V päťdesiatych rokoch, „osvietený Zenom“, ako to on sám nazýval, experimentoval s prvými dekolážami. Diela tvoril v ateliéri z plagátov postŕhaných z múrov. Táto technika sa zrodila ako protestné gesto proti konzumnej spoločnosti: reklamné plagáty sa zmenili na umelecké diela.

Experimentovanie s ikonickými filmovými plagátmi ho preslávilo po celom sveta a prinieslo mu uznanie u kritikov, majiteľov galérií a zberateľov. Jeho diela vystavovali galérie po celom svete od Zurichu, Londýna, New Yorku, Tokia až po Peru a Mexiko. Bol stále na cestách, sprevádzal svoje diela a skúmal nové obzory. V roku 1964 bol v Paríži, v roku 1967 znovu v USA. V New Yorku sa zoznámil s Andym Warholom a bol hosťom Jeanne Claude a Christa, ktorí podobne ako on vyznávali filozofiu Nového realizmu Pierra Restanyho.

Na Bienále v Benátkach (1964) mal vlastnú výstavnú sálu a v roku 1992 mu francúzsky minister kultúry Jack Lang udelil titul Officiel des arts et des lettres. Jeho diela majú vo svojich zbierkach významné múzeá ako Galéria moderného a súčasného umenia v Ríme, Múzeum moderného umenia nadácie Ludwigových vo Viedni, Centre Pompidou v Paríži, Tate Gallery v Londýne, Kolekcia Peggy Guggenheim v Benátkach, múzeum MART v Trento a Roverato, Národná galéria vo Washingtone, múzeum LAKMA v Los Angeles, Stedelijk Museum v Amsterdame, múzeum Ludwig v Kolíne, Coleção Berardo v Lisabone. Rotella je jedným z umelcov, ktorých diela vystavuje vo svojom sídle v paláci Farnesina v Ríme Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce.

Mimmo Rotella zriadil v roku 2000 nadáciu nesúcu jeho meno, ktorá udeľuje jednu z vedľajších cien na filmovom festivale v Benátkach. Medzi jej nositeľov patria hviezdy filmového plátna, ako sú George Clooney, Al Pacino, Michael Caine, Paolo Sorrentino, Takeshi Kitano, Abel Ferrara, Gianni Amelio, Oliver Stone.

Kurátor výstavy: Simone Frittelli

Podujatie sa koná v rámci festivalu Dolce Vitaj.

Vernisáž výstavy 20.4.2023, 17:00 hod.

Meno organizátora: Taliansky kultúrny inštitút
Fotografie
Podobné podujatia
Dlhý, Okatý, Bruchatý
Overené podujatieDlhý, Okatý, Bruchatý
Bratislavské bábkové divadlo, budova RND, Záhradnícka 95, Bratislava
FAUNIA BRATISLAVA
Overené podujatieFAUNIA BRATISLAVA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava
BEDÁRI / LES MISÉRABLES
Overené podujatieBEDÁRI / LES MISÉRABLES
Divadlo Nová scéna, Bratislava