Mládež spieva 2022

Podujatie Prievidza

Mládež spieva 2022

Celoštátna postupová súťaž a prehliadka detských a mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva je po zrušenom „koronovom“ ročníku späť! Na podujatí v Prievidzi sa bude oslavovať zborový spev, aj krstiť Zbierka piesní pre detské spevácke zbory od prof. Bela Felixa: Voláme vás!, ktorú vydalo Národné osvetové centrum.

„Je nám nesmiernym potešením, že môžeme po mimoriadne náročnom období pandémie znovu uskutočniť celoštátnu súťaž a prehliadku Mládež spieva. Teraz je mimoriadne potrebné vysielať podporu a motiváciu smerom k všetkým speváckym zborom na Slovensku. Som presvedčený, že toto podujatie bude toho jasným dôkazom. Navyše budeme krstiť zbierku piesní od prof. Bela Felixa, ktorá uzrie svetlo sveta po dlhom úsilí a verím, že bude prospešná pre repertoár detských speváckych zborov,“ povedal odborný pracovník pre hudbu a spev NOC Mgr. art. Michal Stahl.

Podujatie 13. mája o 19.00 hod. v Kostole sv. Bartolomeja v Prievidzi slávnostne otvorí spevácky zbor Artep z českého mesta Orlová, pod vedením zbormajsterky Petry Rašíkovej. Nasledujúci deň od 9.30 bude v priestoroch Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi prebiehať súťažná prehliadka speváckych zborov. Neoddeliteľnou súčasťou podujatia je už tradične aj rozborový seminár, počas ktorého odborná porota v zložení: Mgr. art. et MgA. Oľga Bystrianska, prof. Belo Felix, PhD., PaedDr. Alfonz Poliak, PhD., Mgr. Tatiana Švaková, PhD., s predsedníčkou prof. MgA. Blankou Juhaňákovou, ArtD., odovzdá zbormajstrom cenné rady a pripomienky s cieľom pomôcť ich umeleckému vývoju a rastu.
Záverečný galakoncert spojený so slávnostným vyhlásením výsledkov a s krstom Zbierky piesní pre detské spevácke zbory od prof. Bela Felixa: Voláme vás! sa začne o 19.00. Pre spevákov je pripravený workshop o hlasovej výchove zborových spevákov s lektorkou Darinou Andučič-Tóthovou. Workshop pre zbormajstrov na tému rozvoj dirigentských zručností povedie Tatiana Švajková a bude spojený s prezentáciou jej novej učebnice. Vyhlasovateľom a odborným garantom celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detských a mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva je Národné osvetové centrum. Hlavným organizátorom celoštátneho kola je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Národné osvetové centrum, Hudobný fond a záštitu nad podujatím prevzala primátorka mesta Prievidza JUDr. Katarína Macháčková.

Fotografie
Podobné podujatia
Lampiónový sprievod
Overené podujatieLampiónový sprievod
Mestská knižnica Ľ. Štúra, Bánovce nad Bebravou
Fasa, oslavuje naša chasa!
Overené podujatieFasa, oslavuje naša chasa!
Dom armády - Posádkový klub, Trenčín
Sviatok piva Myjava 2024
Overené podujatieSviatok piva Myjava 2024
Námestie M. R. Štefánika, Myjava
Prežili sme holokaust
Overené podujatiePrežili sme holokaust
KKC Hviezda, Trenčín