Mojše Band, Kaschauer a Preßburger Klezmer Band

Podujatie Košice

Mojše Band, Kaschauer a Preßburger Klezmer Band

Podmanivú interpretáciu známych i unikátnych piesní predovšetkým v jazyku jidiš, ale aj v slovenčine, angličtine a balkánskych jazykoch prinesú na podujatie Leto v parku vystúpenia klezmer bandov. V Kasárňach/Kulturparku zahrajú 10. augusta 2019 tri zoskupenia prezentujúce klezmerskú hudbu. Klezmer (klei a zemer, teda nástroj spevu) je vlastne folklór východoeurópskych židov. Základom je hrať ako sa spieva, ako sa spievalo v synagógach, ale je to viac orientované na svetskú časť. Koncerty sa začínajú o 17:00 hod.

Jedinečnú atmosféru navodí autentická kapela, reprezentujúca židovskú hudobnú tradíciu zo Slovenska, MOJŠE BAND. Dnes už má jasné postavenie na európskej scéne vďaka inovatívnemu pohľadu na židovské dedičstvo, najmä z regiónov bývalého Uhorska.

Na domácej pôde vystúpi aj ďalšie hudobné zoskupenie, ktoré vzniklo v Košiciach v roku 2011. Vtedy sa súčasný umelecký šéf a klarinetista Vlado Sidimák rozhodol, že založí KASCHAUER KLEZMER BAND. Výsledkom je kapela, ktorá interpretuje klezmerskú hudbu, obohatenú o prvky folklóru, klasickej i modernej hudby.

Najväčšiu zásluhu na šírení hudobného žánru klezmer na Slovensku má bratislavské hudobné zoskupenie PREßBURGER KLEZMER BAND. Prvá slovenská formácia, inšpirujúca sa emotívnou a tanečnou hudbou zo strednej a východnej Európy, známou ako klezmer, je zároveň najlepšie hodnotenou skupinou svojho zamerania na území bývalého Československa. Jej energický hudobný „kokteil“ je podmanivo namiešaný zo židovskej, balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru.

Vstupné: 8 € v predpredaji/10 € v deň podujatia

Sobota 10. augusta 2019 o 17:00 – 20:00

Fotografie
Podobné podujatia