Noc múzeí a galérií vo Fiľakove 2023

Podujatie Fiľakovo

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Iné podujatia
Web podujatia:
www.hradfilakovo.sk
Web organizátora:
www.hradfilakovo.sk
Ďalšie podujatia v meste Fiľakovo
Podrobnejšie informácie: 047 43 82 017

Dňa 13. mája sa môžu záujemcovia opäť tešiť na nočné prehliadky Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea, ktoré sa uskutočnia v rámci tohtoročnej Noci múzeí a galérií. Večerný program zaháji o 18:00 hodine vernisáž výstavy nazvanej Krajiny svetla v galérii Mestského vlastivedného múzea. Výstava predstaví obrazy prešovského maliara a grafika, Kamila Juraška. Autor sa venuje klasickým výtvarným technikám, ktoré kontinuálne rozvíja o svoju originálnu autorskú techniku. Touto špeciálnou metódou je zmena toho istého obrazu v tme na iný, čím vytvára tzv dvojobrazy. Dopĺňa tým myšlienku jedného obrazu novou ideou tak, že prostredníctvom fosforeskujúcich farieb svietiacich v tme odhaľuje skryté, doteraz neobjavené možnosti výpovede obrazu. Kamil Jurašek od roku 1996 každoročne realizuje autorské i kolektívne výstavy v mnohých, nielen európskych krajinách. 

            V kazemate dolného hradu sa uskutoční prednáška spojená s projekciou, zameraná na ním aplikovanú výtvarnú techniku.

Na hrade bude program pokračovať otvorením výstavy s názvom “Lássa, kedves öcsém – zo Slováka všecko vystane, ešte aj magyar költő”, ktorá je súčasťou reťazca výstav  s názvom Po stopách Petőfiho v Gemeri a Novohrade, usporiadaného pri príležitosti 200. výročia narodenia známeho básnika a bojovníka za slobodu, Sándora Petőfiho. V rámci reťazca otvoria alebo už otvorili výstavu aj v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci, Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote, Kaštieľnom múzeu Forgách–Lipthay Maďarského Národného Múzea v Sečanoch (Szécsény) a Palóckom múzeu Maďarského Národného Múzea v Balážskych Ďarmotách (Balassagyarmat). Fiľakovská výstava prezentuje slovenské korene básnika, jeho vzťahy s predstaviteľmi slovenského národného hnutia v 19. storočí, vzťah k slovenskému národu a svojmu pôvodu, slovenské preklady jeho básní, ako i miesto v slovenskej kultúre a v školstve. Oboznámi záujemcov aj s okolnosťami jeho návštevy vo Fiľakove a priblíži dobové prostredie, ktoré tu v tom čase mohol zažiť.  

Vernisáže bude doprevádzať kultúrny program pre deti i dospelých. Pre najmenších pripravilo Divadlo Zábavka program s názvom „Smiech je najlepší liek“. Večerný program vyvrcholí koncertom miestnej bluesrockovej kapely POKER, a po zotmení osvetlí stredné nádvorie hradu LED šou žonglérov umeleckej skupiny „Tűzfészek Társulat“. Vstup na podujatie, ktoré bude trvať do 23:00 hodiny, je bezplatný. Organizátori srdečne očakávajú všetkých záujemcov! V prípade nepriaznivého počasia sa uskutočnia iba vernisáže! 

Meno organizátora: Hradné múzeum vo Fiľakove
Fotografie
Podobné podujatia
Jar na farme
Overené podujatieJar na farme
Lučenec - Ľadovo, Lučenec
Čítanie pod rozsvietenou čerešňou s DANIELOM HEVIEROM
Overené podujatieČítanie pod rozsvietenou čerešňou s DANIELOM HEVIEROM
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, pobočka Fončorda, Banská Bystrica
Beseda s Pavlom Sibylom
Overené podujatieBeseda s Pavlom Sibylom
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, Pobočka Centrum, Banská Bystrica
INVALID PRODAKŠN
Overené podujatieINVALID PRODAKŠN
EPOS Sandokan, Veľký Krtíš
MILÉ.MALÉ pre teba
Overené podujatieMILÉ.MALÉ pre teba
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, pobočka Centrum, Banská Bystrica