Obývačka pod platanom 2017

Podujatie Bánovce nad Bebravou

Obývačka pod platanom 2017

Už po tretíkrát sa obývačka a knižnica prenesie do centra nášho mesta priamo na námestie pod platan a to hneď šesť piatkov počas celého leta. Mestská knižnica Ľ. Štúra a Mestské kultúrne stredisko pripravujú po roku podujatie, ktoré vám prináša zaujímavé stretnutia so spisovateľmi o 18:00 h a klubové filmy, ktoré premietneme o 20:00 h (podľa svetla).
Už od 15:00 h si príďte prečítať knihu, časopis alebo sa len pozhovárať do nášho gauču alebo kresiel. Detičky si zatiaľ môžu vyrobiť rôzne záložky, pohľadnice, pozdravy pre maminky alebo len tak vyfarbiť omaľovánky, či vytvoriť magnetku alebo odznak.

Naše pozvanie prijali rôzni literárne činní spisovatelia a spisovateľky. Ako prvá sa nám predstaví v piatok 23. júna Mária Demitrová. Okrem dvoch básnických zbierok vydala aj dve krásne a dobrodružné knihy pre deti o Amélii z Trdelníkova. Večer nás čaká film Príbeh lesa, nie toho tropického pralesa s exotickými zvieratami, ale toho nášho, ktorý máme na dosah. Tvorcovia nakrúcali dokument štyri roky na desiatkach lokalít po celej Európy, dokonca sami žili v lese so sledovanými divokými zvieratami.

V piatok 7. júla privítame Milana Hodála, rodáka z Bánoviec nad Bebravou. Jeho literárna tvorba je zameraná na poéziu a epigramy. Pripravený je film Karamazovi režiséra Petra Zelenku. Do Krakova prichádza skupina pražských hercov na čele s režisérom hry, aby na alternatívnom festivale v netradičnom priestore oceliarní uviedla adaptáciu Dostojevského hry Bratia Karamazovci, ktorej základom je vyšetrovanie otcovraždy. Do deja zasahuje i osobná tragédia jedného z divákov, ktorý prejaví nezvyčajné želanie: poprosí hercov, aby zahrali len pre neho. Náhle najväčšia dráma neprebieha na javisku, ale v hľadisku…

14. júla budeme hostiť ďalšieho domáceho autora – Richarda Rychtarecha, ktorému vyšli už tri romány – Tvoja nočná mora, Slovenky a Na smrť pekná. Premietneme si maďarskú komédiu Líza, líščia víla. Líza je ošetrovateľkou vdovy po japonskom veľvyslancovi. Jej jediným priateľom je duch japonského popového speváka a na svoje tridsiate narodeniny sa rozhodne, že nájde svoju životnú lásku. Avšak všetci jej obdivovatelia zomierajú pri rôznych kurióznych nehodách hneď na prvom rande. Líza príde k záveru že je líščou vílou. Tá je podľa japonskej mytológie démon, ktorý muža najprv zvedie a následne zavraždí. Je to ale naozaj tak?

Ako poslednú hosťku v júli si predstavíme v piatok 21. júla ................ . Na večer sme si pripravili zaujímavý film Kura na slivkách, ktorý je kombináciou hraného filmu s animovaným. Dej perzského rozprávkového príbehu o láske sa odohráva v Teheráne v roku 1958. Najznámejšiemu hudobníkovi svojich čias – Nasír Ali Khanovi manželka v hádke rozbije milované husle. Nasír stratí chuť do života a tragédia ho napokon pripúta na lôžko. Rozhodne sa už len čakať na smrť. Sledujeme týždeň hlbokých snov, vízií a preludov z minulosti, ale i z budúcnosti, až kým nedôjde k odhaleniu šokujúceho tajomstva...

V auguste sa stretneme dvakrát. Hosťom v piatok 11.8. bude rodák Jaroslav Vlnka, ktorý sa minulý rok stal šéfredaktorom časopisu Romboid. Okrem toho má však na konte básnické zbierky, monografie slovenských spisovateľov, vedecké štúdie a recenzie. Celovečerný dokumentárny film Takovej barevnej vocas letící komety, ktorý môžete vidieť o 20:00 h, rozpráva o Filipovi Topolovi, skladateľovi, textárovi, klaviristovi a spevákovi skupiny Psí vojáci, ktorého tvorba zasiahla tri generácie. Charizmatický a všestranne talentovaný umelec na seba začal strhávať pozornosť už od svojich trinástich rokov, jeho potreba slobodného vyjadrovania však v komunistickom Československu skoro narazila na kameň. Filipovi a jeho mladej kapele tak neostalo nič iné, než sa na desať rokov presunúť do alternatívneho prostredia undergroundovej scény.

Na záver 18.8. pohostíme básnika Janka Plachého, ktorý je verejnosti známy hlavne kvôli svojej práci – bol pedagógom na Strednej priemyselnej škole. Večer budete môcť vidieť dokumentárny film Zkáza krásou. Lída Baarová - herečka, pre ktorú bola jej krása najväčším darom aj prekliatím zároveň. Mladé a atraktívne dievča sa rýchlo stala najväčšou československou filmovou hviezdou a dokázala si podmaniť aj najobávanejších mužov svojej doby. Vzťah s ministrom ríšskej propagandy Josephom Goebbelsom z nej však obratom učinil národného nepriateľa a symbol kolaborantstva. Dokumentaristka Helena Třeštíková sa s Baarovou stretla v jej zahraničnom exile.

Podrobnejšie informácie nájdu návštevníci na našej stránke alebo na FB.

Miesto konania podujatia: Mestské kultúrne stredisko spol. s r. o., J. Matušku 766/19, Bánovce nad Bebravou
Vstupenky: http://www.kulturabn.sk/
Dátum začiatku podujatia: 23. Júna 2017 15:00
Dátum ukončenia podujatia: 18. Augusta 2017 21:45
Pravdepodobné súradnice: 48.7257N 18.259E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Obývačka pod platanom 2017

Meno organizátora: Mestské kultúrne stredisko spol. s r. o.
Fotografie
Podobné podujatia