Otvárame! Deň na Devíne

Podujatie Bratislava

Otvárame! Deň na Devíne
Pridať do môjho kalendára
Kam v Bratislave, Podujatia pre deti, Slávnosti
Ďalšie podujatia v meste Bratislava

Otvárame! Deň na Devíne

OTVÁRAME!
💥 Pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda máte možnosť navštíviť viacero podujatí na Hrade Devín a spoznať bohatú históriu lokality MMB. ✨ V tento deň zároveň po mnohých rokoch pre verejnosť znovu otvárame výstavný pavilón, aj s objektom Cella memoriae. Neotvárame však pre vás len tento priestor, ale viaceré dôležité témy, ktoré s hradom súvisia.
🏰 ⛏️ ⚱️ Poďte s nami na komentovanú prechádzku s archeológom po miestach, kde boli nájdené dôležité nálezy. Alebo si príďte vypočuť diskusiu, ktorá predstaví viaceré symbolické vrstvy lokality, históriu miesta a významné udalosti, ktoré sa tu v priebehu dejín odohrali.
Počas dňa pre vám budú k dispozícii aj komentované prehliadky po areáli s našimi lektormi a lektorkami.

PROGRAM
📌 9.30 – ARCHEOLÓGIA LIVE: SONDA DO ARCHEOLOGICKÉHO VÝSKUMU // archeologická prechádzka
Vedeli ste, že na Hrade Devín stále prebieha archeologický výskum? Aké nálezy tu boli objavené a ako vyzerá práca archeológa v teréne? Komentovaná prechádzka umožní záujemcom nazrieť do živého archeologického výskumu, ktorý na hrade prebieha v rámci projektu spolufinancovaného z programu Interreg Slovensko – Rakúsko. Archeológ Peter Barta prevedie návštevníkov popri archeologických sondách a vysvetlí spôsob odkryvu archeologických objektov. Predstaví terénnu dokumentáciu a novoodkryté hnuteľné nálezy. Účastníci sa oboznámia s výsledkami archeologického výskumu, zahŕňajúceho rôzne typy bádania a datovania nálezov.
🔴 Kapacita podujatia je obmedzená. Návštevník*čka účasťou na podujatí prijíma riziká spojené so zníženou bezpečnosťou v priestoroch archeologického náleziska. Prosíme ľudí, aby rešpektovali povahu lokality a zvýšili svoju opatrnosť počas podujatia.
🎟️ Vstupné: 5 € v predpredaji // 8 € na mieste
Vstupenky v predpredaji na GoOut.net: https://goout.net/.../archeologia-live-sonda-do.../szxjiaw/ a v pokladniciach Starej radnice a Hradu Devín.

📌 15.00 – DEVÍN, NÁŠ DEVÍN. NAOZAJ? // diskusia
Hrad Devín je významná kultúrna pamiatka, významné miesto slovenskej histórie, významná archeologická lokalita, jeden zo symbolov slovenského národa. Naozaj? Hrad Devín je totiž aj cieľ turistických vychádzok, výletné miesto rodín s deťmi, miesto s výhľadom do širokého okolia. Hrad Devín je predovšetkým mentálny konštrukt, ktorý v nás formuje výchova – vzniká tak fiktívny obraz, ktorý je odrazom našich predstáv o tom. Odpovede na otázku, čím a prečo je pre Slovákov hrad Devín, budú hľadať historička Daniela Kodajová, literárny vedec Martin Braxatoris a archeológ Peter Barta. Diskusiu bude moderovať Daniel Hupko.
🎟️ Vstupné: 5 € v predpredaji // 8 € na mieste
Vstupenky v predpredaji na GoOut.net: https://goout.net/sk/devin-nas-devin-naozaj/szfkiaw/ a v pokladniciach Starej radnice a Hradu Devín.

📌 10.15 // 12.15 // 14.00 // 16.30 – KOMENTOVANÉ PREHLIADKY S LEKTORSKÝM VÝKLADOM
🎟️ Vstupenky v predaji na mieste v pokladnici Hradu Devín.

Fotografie
Podobné podujatia
Stavania mája 2024 Rača
Stavania mája 2024 Rača
Bratislava-Rača, Bratislava
Dlhý, Okatý, Bruchatý
Overené podujatieDlhý, Okatý, Bruchatý
Bratislavské bábkové divadlo, budova RND, Záhradnícka 95, Bratislava
DOBRÝ DEŇ, PÁN VLK! - DETSKÉ PREDSTAVENIE
Overené podujatieDOBRÝ DEŇ, PÁN VLK! - DETSKÉ PREDSTAVENIE
Stredisko kultúry Vajnorská 21, Bratislava