Otvorenie nových expozícií

Podujatie Bratislava

Otvorenie nových expozícií

Otvárame dlhodobé expozície SNG! Počas celého víkendu sme pre vás pripravili sprievodný program. Spolu s expozíciami "Moderna", "Sakrálne umenie", "Biblioman. Krásna kniha a dizajn zo zbierky Igora Gazdíka" sprístupníme aj dielo "V znamení pentódy – všetko je tak, ako to v skutočnosti je", ktoré sa stane súčasťou projektu Monumentálky.
Súčasťou otvorenia nových expozícií je aj znovusprístupnenie obľúbeného Profesora Škrečka, Knižnice Nade a Kornela Földváriovcov a Antimúzea J.K. v Esterházyho paláci.
Vstupné do SNG aj naďalej ostáva 4 € / zľavnené 2 €.
EXPOZÍCIE:
Moderna
Približuje príbeh slovenského výtvarného umenia prvej polovice 20. storočia − to najdôležitejšie, čo sa odohralo v našom umení v priebehu rokov 1890/1900 – 1948.
Viac o expozícii https://sng.sk/sk/sng-bratislava/podujatia/moderna
Sakrálne umenie
Prostredníctvom tejto expozície objavíte najvzácnejšie sakrálne gotické a barokové obrazy a sochy zo zbierky Slovenskej národnej galérie, doplnené o maľby a ikony európskeho umenia 16. – 19. storočia.
Viac o expozícii https://sng.sk/sk/sng-bratislava/podujatia/sakralne-umenie
Biblioman
Knižnú zbierku Igora Gazdíka (1943 – 2006), teoretika a historika umenia, knihovníka a bibliofila, získala SNG nedlho po jeho smrti s cieľom uchovať tento rozsiahly, špecializovaný súbor ako celok.
Viac o expozícii https://sng.sk/.../biblioman-krasna-kniha-a-dizajn-knihy...
SPRIEVODNÝ PROGRAM:
🟢 Kurátorský výklad Viery Kleinovej v expozícii Biblioman
23.6. o 16.00
Esterházyho palác, 1. poschodie (vstup z Novej SNG, Rázusovo nábrežie 4)
Vstupné 4 € / zľavnené 2 €
Kedysi v paneláku, dnes v galérii. V Esterházyho paláci na 1. poschodí sme pre vás nainštalovali autentický zážitok so secesnou, modernistickou typografiou a ilustráciou. Vďaka autorskému re-dizajnu Gazdíkovej bytovej knižnice – obývačkovej súpravy z normalizačných čias od dizajnérky Sylvie Jokelovej sa môžete vizuálne potešiť z knižných obálok a frontispicov aj zalistovať si v knihách v komornom čitateľskom kútiku. Expozíciou vás prevedie kurátorka Viera Kleinová.
🟢 Kurátorský výklad Dušana Burana a Kataríny K. Chmelinovej v expozícii Sakrálne umenie
24.6. o 16.00
Vodné kasárne, 2. poschodie
Vstupné 8 € / zľavnené 4 €
Expozíciou vás prevedie niekoľko tém a aspektov, ktoré sa spájajú s náboženským umením ako pašie, Svätá rodina, ľudová zbožnosť či originál & kópia, a zastavíte sa aj pri skupine najstarších drevených skulptúr na Slovensku. Celú kolekciu uvádzajú dve monumentálne oltárne plátna Antona Schmidta z Kremnice a jej záver patrí súsošiu súčasného sochára Jána Zelinku, ktoré približuje ďalšie dve významné témy kresťanského umenia – pietu a obrazoborectvo. Pozývame na pútavý výklad kurátorov Dušana Burana a Kataríny Kolbiarz Chmelinovej.
🟢 Kurátorský výklad Kataríny Bajcurovej v expozícii Moderna
25.6. o 16.00
Vodné kasárne, 2. poschodie
Vstupné 8 € / zľavnené 4 €
Expozíciu ikonických diel môžete vnímať ako komplexný zážitkový celok, alebo sa zamerať len na jednotlivé diela, ktoré sú radené v dvoch paralelných vizuálnych, významových a obrazových líniách s podtitulmi Mýtus x civilizácia | Sen x skutočnosť. Nájdete v nej maľby, sochy, grafiky, kresby, fotografie, ale aj filmy či inštalácie. Jej súčasťou je aj formát tzv. nestálej expozície – vloženej výstavy, ktorá sa bude každoročne obmieňať. Tentokrát je to téma premien krajinomaľby pod názvom Krajina oka x krajina duše. Kurátorský výklad vám sprostredkuje Katarína Bajcurová.

23. 6. O 10:00 – 25. 6. O 18:00


Fotografie
Podobné podujatia
Dlhý, Okatý, Bruchatý
Overené podujatieDlhý, Okatý, Bruchatý
Bratislavské bábkové divadlo, budova RND, Záhradnícka 95, Bratislava
BEDÁRI / LES MISÉRABLES
Overené podujatieBEDÁRI / LES MISÉRABLES
Divadlo Nová scéna, Bratislava
MAMMA MIA!
Overené podujatieMAMMA MIA!
Divadlo Nová scéna, Bratislava