Pozrime sa na to štýlovo - "Nie je koruna ako koruna"

Podujatie Zvolen

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Kultúra, Prednášky, besedy, kurzy
Web organizátora:
www.sng.sk/zvolen
Ďalšie podujatia v meste Zvolen
Podrobnejšie informácie: lektori.zvolen@sng.sk, 045/24 53 001
Slovenská národná galéria pripravila na rok 2018 pre svojich návštevníkov na Zvolenskom zámku cyklus kurátorských výkladov spojených s prednáškami na netradičné témy týkajúce sa tradičného umenia. Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia a priblížia nám na vybranom diele dané výtvarné obdobie. Následne prebehne prednáška s pozvanými hosťami a odborníkmi z rôznych oblastí. Súčasťou cyklu budú každú tretiu sobotu aj tvorivé ateliéry venované deťom mládeži a nadšencom výtvarného umenia.

Nie je koruna ako koruna

V októbrovej prednáške z cyklu „Pozrime sa na to štýlovo“ si povieme detaily o tom, ako sa Svätoštefanská koruna dostala na Zvolenský zámok. Kto ju dal priviezť a prečo sa jej strážcom javil Zvolenský zámok, ako to najvhodnejšie miesto úschovy? V druhej časti prednášky sa dozvieme viac o vývoji platidiel a ich dejinách v období raného stredoveku. Budeme sa venovať téme korunovačných medailí a mincí, ktoré mali pri korunováciách pamätnú a symbolickú funkciu.

 

Zuzana Ludiková

kurátorka zbierok starého umenia

Absolventka odboru Veda o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (2000). Jej hlavnou oblasťou záujmu je maliarstvo a sochárstvo 16. a 17. storočia. Aktuálne participuje na výskume korunovačných slávností v Uhorsku realizovanom Historickým ústavom Maďarskej akadémie vied (2012 - 2017).

 

Daniel Haas Kianička

historik a kurátor fondu medailí, Múzeum mincí a medailí Kremnica

Vyštudoval dvojodbor archívnictvo – história na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Absolvoval študijný pobyt na Univerzite Viedeň – Inštitúte pre numizmatiku a peňažné dejiny (2005 – 2006) a v roku 2009 ukončil doktorandské štúdium na Historickom ústave Slovenskej akadémie vied v odbore slovenské dejiny. Venuje sa dejinám medailérstva a kremnickej mincovne, dejinám Kremnice a raného novoveku a v súčasnosti pôsobí ako historik a kurátor fondu medailí v Múzeu mincí a medailí v Kremnici.

Vstup 2,70 €.

Kontakt

tel.: 045/24 53 001

e-mail: lektori.zvolen@sng.sk

Meno organizátora: Slovenská národná galéria
Fotografie
Podobné podujatia
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
Vidiečanova Habovka
Overené podujatieVidiečanova Habovka
Kultúrny dom, Veľký Krtíš
Godzone konferencia 2024 - Spolu
Overené podujatieGodzone konferencia 2024 - Spolu
Športová hala Štiavničky, Banská Bystrica