Šalianska farnost pozýva na vystúpenie organistov Júliusa a Dušana Bujdákovcov

Podujatie Šaľa

Tešiť sa môžete na tvorbu od Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händla, ale aj ďalších skladateľov svetového baroka i romantizmu, uvádza organista Július Bujdák, ktorý na organe hrá s bratom Dušanom. Vyštudoval hru na organe na  Ľudovej škole umenia v  Bratislave - Petržalke. Zúčastnil sa celorepublikovej (v rámci vtedajšieho Československa) súťaže Mladých varhanníkov v Opave v roku 1988. Ako chrámový organista pôsobí v šalianskom kostole od svojich štrnástich rokov (vyše 40 rokov). 

Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Otvorené dvere. Nadväzuje na „nulté“ podujatie. Pred prázdninami na ňom vystúpili deti, ktoré pomáhajú vo farnosti. Cieľom je poukázať na technicky zlý stav organa, ktorý je v hrateľnom stave, avšak v obmedzenej miere. 

Farnosť v Šali sa preto rozhodla, že sa pokúsi získať finančné prostriedky na jeho generálnu opravu. O päť rokov bude mať organ 100 rokov.  Podporiť organ sa dá už pár mesiacov v kostole, kde sa koná každú nedeľu po 15. dni v mesiaci zbierka na opravu organa. Doteraz sa vyzbieralo 19 446,38 €. Celkovo bude nutné získať približne 80 tisíc eur. Tí, ktorí chcú toto dielo podporiť, nájdu bližšie informácie na stránke farnosti Šaľa / https://www.rksala.sk/index.php/farnost/projekt-organ/ 
Meno organizátora: Farnosť Šaľa
Fotografie
Podobné podujatia