Septembrová Filmotéka v Kine Lumière

Podujatie Bratislava

Septembrová Filmotéka v Kine Lumière

Priatelia archívneho filmu,

po letných prázdninách sa od septembra vraciame k pravidelnému programu v rámci FILMOTÉKY. Pripravili sme pre vás niekoľko krátkodobejších aj dlhodobejších nových cyklov, no v programe nájdete aj známe cykly. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme rámcovú programovú koncepciu FILMOTÉKY nielen na september, ale výhľadovo aj na ďalšie mesiace.
Je nám veľkou cťou, že v septembri vám môžeme predstaviť cyklus Carte Blanche: Albert Marenčin. Scenárista, dramaturg, prekladateľ, básnik, autor koláží, surrealista a patafyzik Albert Marenčin, nositeľ francúzskeho Rytierskeho radu za umenie a literatúru i Radu Veľkého Bachora, sa 26. júla tohto roku dožil 95 rokov. Albert Marenčin pôsobil v 60. rokoch minulého storočia ako vedúci I. tvorivej skupiny v Štúdiu hraných filmov na Kolibe a prispel k vzniku viacerých výrazných diel tohto obdobia. Keď sme Alberta Marenčina oslovili s ponukou vybrať päticu filmov do cyklu Carte Blanche, nezameral sa na filmy, na ktorých výrobe sa podieľal. V jeho výbere sa objavuje dvojica filmov Charlieho Chaplina (Svetlá veľkomesta a Moderná doba), ako aj Cesta Federica Felliniho. Dopĺňajú ich filmy Balada o vojakovi Grigorija Čuchraja a Balada o siedmich obesených Martina Hollého ml. Ide teda o vskutku rôznorodý výber, ktorý, podľa slov pána Marenčina, vnútorne stmeľuje idea ľudskosti, človečenstva. Chceli by sme aj touto cestou popriať Albertovi Marenčinovi veľa zdravia a síl a poďakovať mu za spoluprácu pri zostavovaní tohto cyklu.
Je svojím spôsobom príznačné, že sa v našom programe objavujú filmy, na ktorých má Albert Marenčin svoj podiel, hoci ich sám nevybral do svojho cyklu. Týmito filmami sú v septembri Muž, ktorý luže Alaina Robbe-Grilleta a Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska. Do programu sme ich zaradili pri príležitosti životného jubilea významného slovenského kameramana Igora Luthera, ktorý sa 5. augusta dožil 75 rokov. I keď uvádzané filmy vznikli v tesnom závese za sebou, oba sú nakrútené inak (najmarkantnejším, na prvý pohľad badateľným rozdielom je farba: Muž, ktorý luže je nakrútený na čiernobiely materiál, Vtáčkovia, siroty a blázni na farebný), no v oboch sa práve Lutherova kamera výraznou mierou podieľa na celkovej pôsobivosti diela. Či už máme pred očami zábery behu Jeana-Louisa Trintignanta v lesoch neďaleko Strážok v Robbe-Grilletovom filme, alebo „odpútanú“ kameru v Jakubiskovom filme, v oboch prípadoch ide o presvedčivé dôkazy kameramanského majstrovstva Igora Luthera.
23. septembra uplynie 15 rokov od smrti významného slovenského dokumentaristu, dramaturga, scenáristu a pedagóga Martina Slivku. Ako pripomienku jeho filmovej tvorby, ale aj širších súvislostí jeho pôsobenia v oblasti kinematografie sme do programu zaradili pásmo jeho piatich krátkometrážnych filmov (Výročia: Martin Slivka) a tiež film Karla Plicku Zem spieva, ktorý Martin Slivka v roku 1983 zrekonštruoval (vznikla nová nahrávka pôvodnej hudby a do filmu bol zaradený pôvodný úvod – zábery Prahy).
V septembri si pripomenieme aj 105. výročie narodenia jedného z velikánov európskej kinematografie Michelangela Antonioniho. Filmy Noc a Červená pustatina patria do jeho voľnej tetralógie citov (dopĺňajú ju ešte filmy Dobrodružstvo a Zatmenie). Oba rozprávajú o citovej vyprahnutosti, o problémoch vo vzťahoch, ťažkostiach s komunikáciou. Antonioni na cykle úzko spolupracoval so svojou múzou – herečkou Monicou Vitti (hoci práve v Noci stvárnila hlavnú ženskú postavu nedávno zosnulá Jeanne Moreau, ktorej plánujeme venovať väčšiu pozornosť v októbri). Od polovice 60. rokov Antonioni pracoval na troch filmoch mimo Talianska v rámci zmluvy, ktorú uzavrel producent Carlo Ponti so spoločnosťou MGM. Tak vznikli aj filmy Zväčšenina (z prostredia modeliek a módnych fotografov vo „swingujúcom Londýne“) a „svetobežnícky“ film Povolanie: reportér s famóznym Jackom Nicholsonom a pôsobivou Mariou Schneider v hlavných úlohách. Do programu sme zaradili aj trochu menej známy film z neskoršieho obdobia Antonioniho tvorby Pátranie po jednej žene.
Prvou programovou novinkou, ktorú sme pre vás pripravili v úzkej spolupráci s Goethe Institut Bratislava, je štvormesačná prehliadka Nemecká jeseň. Je zameraná na fenomén nového nemeckého filmu (zhruba pol. 60. – pol. 80. rokov 20. storočia). V mesiacoch september – október predstavíme výber z kinofilmov Alexandra Klugeho (nar. 14. februára 1932), jedného zo signatárov legendárneho Oberhausenského manifestu a zároveň významného dejateľa v oblastiach filmovej legislatívy a filmového vzdelávania v Nemecku. Celkovo uvedieme 14 dlhometrážnych filmov, ktoré režíroval sám alebo v spolupráci s inými režisérmi, napríklad Rainerom Wernerom Fassbinderom, Edgarom Reitzom či Volkerom Schlöndorffom. V druhej časti prehliadky v mesiacoch november – december sa výberovo pokúsime aspoň v hrubých obrysoch predstaviť rámec nového nemeckého filmu: budete mať možnosť vidieť filmy Herberta Achternbuscha, Rainera Wernera Fassbindera, Petra Fleischmanna, Wernera Herzoga, Volkera Schlöndorffa, Wima Wendersa a ďalších režisérov. Pri príležitosti prehliadky plánujeme na jeseň vydať aj rovnomennú knižnú publikáciu. V rámci prehliadky do Bratislavy tiež ako hosť zavíta profesor Thomas Elsaesser, ktorý začiatkom októbra na bratislavskej Filmovej a televíznej fakulte VŠMU bude mať prednášku o filme Alexandra Klugeho Rozlúčka so včerajškom (už v septembri ho uvedieme aj vo FILMOTÉKE) a o širších súvislostiach režisérovej tvorby. Filmy zaradené do prehliadky Nemecká jeseň uvádzame od 12. septembra do 19. decembra vždy v utorok a vo štvrtok. Chceli by sme poďakovať Jane Binder a Zuzane Beniačovej z Goethe Institutu za podporu a spoluprácu pri príprave prehliadky a vydaní knižnej publikácie.
V septembri začíname aj s dlhodobým cyklom pripravovaným v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku Majstrovské diela francúzskej kinematografie. Každý mesiac uvedieme (vždy tretiu sobotu v mesiaci) film, ktorý sa významným spôsobom zapísal do dejín francúzskej kinematografie. V septembri začíname filmom Neľudská Marcela L’Herbiera z roku 1923, ktorý sa usiloval o akúsi syntézu rôznych umeleckých druhov prostredníctvom média filmu. Filmy budeme uvádzať z digitálnych nosičov v pôvodnom znení s anglickými titulkami. Touto cestou ďakujeme pánovi Milošovi Stankovianskemu z Francúzskeho inštitútu za spoluprácu pri príprave cyklu.
V programe nájdete aj vám už dôverne známe cykly Double Bill, Kraťasy z archívu a Očami filmových spravodajcov. Septembrový Double Bill sme venovali žánru sci-fi – uvidíte filmy Muž, ktorý spadol na zem Nicolasa Roega a Starman Johna Carpentera. Filmová historička Eva Filová zostavila na september pásmo publicistických mesačníkov pre mládež nazvané Sonda do života mládeže, zatiaľ čo téma programu, ktorý zostavil profesor Urc, je zrejmá už z názvu pásma Povojnová slovenská bieda.
Priatelia, veríme, že si z programu FILMOTÉKY vyberiete niečo pre seba.
Dovidenia v prítmí kinosály!

Miesto konania podujatia: Kino Lumière, Špitálska 4, Bratislava
Vstupenky: http://bit.ly/2itNjA0
Dátum začiatku podujatia: 1. Septembra 2017 18:15
Dátum ukončenia podujatia: 30. Septembra 2017 20:15
Pravdepodobné súradnice: 48.1467N 17.1161E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Septembrová Filmotéka v Kine Lumière

Meno organizátora: Kino Lumière
Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.