Solitarita

Podujatie Ružomberok

Solitarita / RK

Občianske združenie RosArt a Ružomberské divadlo RosaThea vás pozývajú na svoju najnovšiu divadelnú inscenáciu SOLITARITA od súčasnej rumunskej dramatičky a režisérky Gianiny Cărbunariu. Uvedenie hry je jej premiérou na slovenskom javisku.

Osoby a obsadenie
Alžbeta Jacková
Tatiana Ševčíková
Brigita Vrábeľová
Renát Haluška
Tomáš Bačkor

Realizačný tím
Kostýmy: kolektív
Scénografia a hudba: Marianna Stančoková
Technická spolupráca: Július Stančok
Preklad: Jana Páleníková
Scenár: Gianina Cărbunariu
Réžia a dramaturgia: Marianna Stančoková

Premiéra
28. december 2019 / sobota / 19:00 / Divadelné štúdio RosArt / Podhora 18 / Ružomberok

Slovo o autorke
Gianina Cărbunariu (1977) je rumunská dramatička a režisérka žijúca v Bukurešti, riaditeľka Divadla mladých Teatrul Tineretului a kurátorka divadelného festivalu v Piatra Neamţ. Patrí k najvýznamnejším osobnostiam mladej rumunskej divadelnej scény. V roku 2002 spolu založila projekt pre podporu súčasnej drámy dramAcum. Je autorkou niekoľkých divadelných hier - Nereality z blízkeho divokého Východu, Med, Títo všetci vyzerajú ako naši rodičia a iné - ktoré boli uvedené Rumunsku, Španielsku, Taliansku, Nemecku, Švédsku a Veľkej Británii. Medzinárodné uznanie dosiahla hrami Kebab, ktorú uviedli v roku 2007 v berlínskom Schaubühne a v mníchovskom Kammerspiele a Stop the Tempo!, ktorú inscenovali v lipskom divadle Theater der Jungen Welt.

Slovo o hre
Divadelná hra SOLITARITA je politickou satirou kompozične zostavenou z piatich zdanlivo nesúvisiacich scén. Spája ich téma identity, integrity a in/tolerancie ako celospoločenské fenomény nielen súčasnosti doby. Autorkine diela sú často výsledkom výskumu realizovaného formou rozhovorov či práce s rôznymi druhmi archívov. Vyvíjajú sa počas diskusií a improvizácií na skúškach umeleckého tímu. Text a inscenácia vznikajú súčasne v procese, v ktorom sa stretávajú najrôznejšie pohľady na realitu dneška a na témy nedávnej minulosti. Nie je tomu inak ani v prípade hry SOLITARITA, ktorá sústavne balansuje na hranici reality a fikcie a v humorných situáciách nastavuje zrkadlo dobe, v ktorej žijeme i nám samým.

Vstupenky
Vzhľadom na obmedzenú kapacitu Divadelného štúdia RosArt je potrebné si vstupenky rezervovať na www.oz-rosart.sk alebo cez facebook funpage.

Viac info
www.oz-rosart.sk

Začiatok podujatia: 21. 3. 2020 19:00:00
Koniec podujatia: 21. 3. 2020 20:20:00
Vstupenky
Fotografie
Podobné podujatia
SEN KAŽDEJ ŽENY
Overené podujatieSEN KAŽDEJ ŽENY
Dom kultúry A. Hlinku, Ružomberok
SEN NOCI SVÄTOJÁNSKEJ
Overené podujatieSEN NOCI SVÄTOJÁNSKEJ
Veľká dvorana KDAH, Ružomberok
Krvavé peniaze
Overené podujatieKrvavé peniaze
Kino Strojár, Martin
Ťapákovci
Overené podujatieŤapákovci
Dom kultúry, Bytča
SEN KAŽDEJ ŽENY
Overené podujatieSEN KAŽDEJ ŽENY
Dom kultúry A. Hlinku, Ružomberok