Tradície v Hornonitrí III. 2022

Podujatie Nitrianske Pravno

Tradície v Hornonitrí III. 2022

V roku 2022 pokračuje Občianske združenie Hornonitrie v organizovaní remeselných workshopov pre zachovanie tradičných regionálnych remeselných techník v Hornonitrí (v území mikroregiónu deviatich obcí v okrese Prievidza). Tvorivé dielne otvárajú dvere záujemcom rôzneho veku podľa náročnosti zvoleného remesla. Združenie nadväzuje na minuloročné otvorenie tvorivej dielne „U Tkáčov“, ktorá približuje záujemcom ukážky ručného tkania kobercov a činovate. V tomto roku predstaví prácu drotára, farbiara, košikárky a šúpoliarky. Tvorivé dielne sú určené začiatočníkom, aby sa mohli oboznámiť s materiálom, nástrojmi a remeselnými postupmi spracovania jednotlivých komodít. Práca si vyžaduje zodpovedný prístup k tvorbe. Jej cieľom je motivovať záujemcov, aby sa tradičnými postupmi dokázali naučiť základy regionálneho remesla, v ktorom môžu pokračovať aj v budúcnosti. Séria Tradície v Hornonitrí III. ponúkne informácie i záujemcom o kroje. Techniky zhotovovania a výzdoby tradičných odevov ozrejmí prednáška Radky Tarabčíkovej z Poluvsia spojená s fotografickou výstavou historických odevoch deviatich obcí Hornonitria.

V máji začíname pracovať s drôtom. Jeho využitie predstaví počas dvoch dní 28.-29.5.2022 lektor Tibor Bartoš z Nedožier-Brezian. Cieľom workshopu je zvládnutie techniky oplietania drôtom, a to ozdobných alebo úžitkových predmetov. Tvorivá dielňa je vhodná pre deti od 15 rokov i pre dospelých, prebiehať bude v obci Kľačno, v priestoroch zrekonštruovanej starej školy. Rozsah workshopu je 12 hodín, v cene 10€/osoba, pre maximálne 10 osôb v skupine, so začiatkom 28.5. o 9:00 hod.

Tvorbu drôtených ozdôb si aj deti budú môcť vyskúšať v dielni Tibora Bartoša na folklórnom festivale v Poluvsí, ktorý sa bude konať v sobotu 21.5.2022 od 13:00 h.

Mesiac jún sa v Hornonitrí bude niesť v znamení košikárstva. Lektorka Eva Michalíková zo Sebedražia bude s dospelými začiatočníkmi pracovať na výrobe prúteného košíka. Dvojdňová remeselná dielňa, 17.-18.6.2022, bude situovaná v kultúrnom dome obce Tužina. Rozsah workshopu je 12 hodín, v cene 10€/osoba, pre maximálne 8 osôb v skupine, so začiatkom 17.6. o 16:00 hod. Pridanou hodnotou workshopu bude pre všetkých účastníkov prehliadka obecného múzea v Tužine, ktoré dokumentuje život a prácu obyvateľov v minulosti.

V júli sa kultúrny dom vo Vyšehradnom (časť obce Nitrianske Pravno) premení na modrotlačovú dielňu. Lektor Peter Trnka predstaví účastníkom históriu tohto remesla a všetkých spoločne prevedie výrobou modrotlače počas víkendu 23.-24.7.2022. Cieľom workshopu je vyrobiť modrotlačovú metráž s regionálne prislúchajúcim vzorom a farbou. Výsledkom budú veľké folklórne modrotlačové šatky s bielym vzorom a malé modrotlačové ručníky so žlto-zeleným vzorom. Vzhľadom na náročnosť remesla a použitie chémie je tento workshop vhodný pre deti od 15 rokov a dospelých účastníkov. Rozsah workshopu je 12 hodín, v cene 40€/osoba, pre maximálne 20 osôb v skupine, so začiatkom 23.7. o 10:00 hod.

Posledným spracovávaným materiálom bude šúpolie. Počas novembrového workshopu, 12.-13.11.2022, predstavia manželia Paulíkovci z Vyšehradného techniku spracovania šúpolia na výrobu šúpoľových misiek a kuchynských podložiek, ktoré sa zároveň dajú využiť ako atraktívna dekorácia interiéru. Tvorivá dielňa je vhodná pre deti od 12 rokov. Rozsah workshopu je 12 hodín, v cene 10€/osoba, pre maximálne 10 osôb v skupine, so začiatkom 12.11. o 10:00 hod.

Na všetky remeselné workshopy sa môžete prihlásiť emailom: hornonitrie@hornonitrie.sk, telefonicky: 0911878010 alebo osobne v kancelárii Občianskeho združenia Hornonitrie na Námestí SNP 360/18 v Nitrianskom Pravne (vedľa pošty). Následne vám bude odoslaná prihláška s organizačnými pokynmi pre vybraný workshop. Počet účastníkov je limitovaný v závislosti od druhu remeselnej techniky.

Fotografie
Podobné podujatia
Lampiónový sprievod
Overené podujatieLampiónový sprievod
Mestská knižnica Ľ. Štúra, Bánovce nad Bebravou
Fasa, oslavuje naša chasa!
Overené podujatieFasa, oslavuje naša chasa!
Dom armády - Posádkový klub, Trenčín
Sviatok piva Myjava 2024
Overené podujatieSviatok piva Myjava 2024
Námestie M. R. Štefánika, Myjava
Prežili sme holokaust
Overené podujatiePrežili sme holokaust
KKC Hviezda, Trenčín