Triango & Slovenské tance // Peter Breiner

Podujatie Košice

Triango & Slovenské tance // Peter Breiner

Triango je unikátny projekt známeho slovenského klaviristu, skladateľa a dirigenta Petra Breinera, fantastického jazzového huslistu Stana Palúcha a vzácne všestranného akordeonistu Borisa Lenka. Kmeňovým repertoárom tria je pôsobivá zmes tanga a jazzových improvizácií. Je výsledkom detailného výskumu a tvorivého vkladu, ktorým Triango obohacuje klasické kompozície bratov De Carovcov, Villolda, Gobbiho a Piazzollu. Triango prináša aj vlastné hudobné témy, majúc vždy na zreteli, že vášeň, nostalgia a melanchólia sú samotnou substanciou tanga. Najnovším hudobným projektom Trianga sú Slovenské tance – jazzové úpravy slovenských ľudových piesní. Slovenské tance sú v pôvodnej podobe vyše deväťdesiatminútovou orchestrálnou suitou šestnástich symfonických tancov, ktorú skomponoval Peter Breiner, inšpirujúc sa slovenskými ľudovými piesňami. Triango s hosťujúcim multiinštrumentalistom Milanom Rendošom uvádza ich skrátenú komornú jazzovú úpravu.
Triango má na svojom konte dva albumy (Triango – 2007, Pavian Records, Super Triango – 2011, First Impression Music), hosťovanie na festivaloch Pohoda, Bratislavské hudobné slávnosti, Bratislavské jazzové dni, Jazznica, Mikulášsky jazzový festival a niekoľko úspešných koncertných turné (Európa, USA).

Peter Breiner – klavír
Stano Palúch – husle
Boris Lenko – akordeón
Milan Rendoš, a. h. (Slovenské tance) – fujara, gajdica, píšťalky, kontrabas, ústna harmonika, drumbľa

Peter Breiner o Slovenských tancoch:
Slovenské tance sú v pôvodnej podobe vyše deväťdesiatminútovou orchestrálnou suitou. Tvorí ju šestnásť symfonických tancov, založených na slovenských ľudových piesňach. V podaní Trianga ide o skrátenú komornú jazzovú verziu tohto projektu.
Myšlienka vytvoriť cyklus „národných“ orchestrálnych tancov sa vynorila, keď som pre London Symphony Orchestra aranžoval Brahmsove Uhorské tance a uvedomil som si, že v období romantizmu a bujnejúcich národných povedomí, či dokonca aj v priebehu 20. storočia sa takýto cyklus vyskytol v takmer každej krajine a nám zatiaľ chýba. Máme samozrejme Tance z Galanty, ale... Tak som ho napísal.
Šestnásť známych i menej známych pesničiek, prevažne z východného Slovenska, ako ja, je obohatených okrem symfonického zvuku aj prvkami súčasnej hudby a improvizácie. Využíva aj ľudové nástroje a troch sólistov (Stano Palúch, Boris Lenko, Milan Rendoš).
Na základe skladby sme sa s mojim kolegom Sashom Santiagom v New Yorku rozhodli vytvoriť väčší multimediálny projekt, na ktorom stále – s podporou verejnosti – pracujeme. Momentálne ho tvorí už úctyhodné množstvo najrozličnejších nahrávok, filmových dokumentov, choreografiíí, rozhovorov a príbehov, ale k jeho definitívnej podobe nám ešte dosť veľa chýba. Na linkách, ktoré sú nižšie, môžete získať viac informácií o projekte i o tom, ako ho podporiť.

Miesto konania podujatia: Kunsthalle / Hala umenia Košice, Rumanova 1, Košice
Vstupenky: http://ticketware.eu/p/3EJ9
Dátum začiatku podujatia: 25. Septembra 2016 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 25. Septembra 2016 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7249N 21.2609E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Triango & Slovenské tance // Peter Breiner

Fotografie
Podobné podujatia