Versus

Podujatie Prešov

Versus

Téma Versusu 2016 odkazuje na tvorbu Andyho Warhola, ktorá stierala hranice medzi masovým umením a vysokým umením: „...pop-art je pre všetkých“.Za možné zdroje inšpirácie považujeme nosné prvky umelcovej rôznorodej tvorby. Sú to napr.: rafinovaná forma,typické opakovanie motívu („Ak to nechápeš, pozri si to znovu a znovu... !")., vyzdvihovanie krásy a zmyselnosti hraničiacej s voyerizmom („ľudia sú nádherní“), príklon k biblickým témam: „Nebo a peklo delí iba jediný výdych“(názov a téma posledného diela graffity),alebo „Najväčšia zrada je zrada od blízkeho" , množstvo autoportrétov - „ ...som umenie".Typický bol aj fúziami s inými umelcami ,napr. Jeana-MichelaBasquiata. Cieľom toho bolo predpripraviť podnet pre dokončenie iným umelcom.

V jednom z rozhovorov sa jeho mama vyjadrila: „Akoby som vám opísala A.W.? je to génius. Má v sebe všetko – dobré , zlé, niečo medzi tým, otrasné, príšerné, šokujúce ...Pozerať sa na neho je, ako pozerať sa na život“. (JuliaWarholová).

Známy teoretik Michal Bycko konštatoval: „Andy Warhol v poslednej etape svojho kreatívneho i ľudského bytia sériou biblických plátien dokázal najvyššie majstrovstvo v odhaľovaní postmodernej situácie nášho bytia, keď v chaose informácií, dezinformácií, manipulácie a demagógie prostý človek stráca schopnosť správne vnímať realitu v sebe samom i v jeho vzťahu k viere, k Bohu. Odhaľuje trvajúcu pravdu o našej slabosti a nedokonalosti“.

Projekt realizovaný s podporou Ministerstva kultúry SR

Miesto konania podujatia: christiania prešov, Hlavná 105, Prešov
Dátum začiatku podujatia: 26. Októbra 2016 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 26. Októbra 2016 23:00
Pravdepodobné súradnice: 48.9992N 21.239E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Versus

Fotografie
Podobné podujatia