Výstava - Artrooms Moravany 2

Podujatie Moravany nad Váhom

Výstava - Artrooms Moravany 2

Pozývame Vás na druhý ročník medzinárodnej umeleckej výstavy ARTROOMS MORAVANY, ktorá sa aktuálnym ročníkom tematicky zameriava na prehodnotenie prístupu človeka k prírode. Na výstave budú prezentované diela vyše 30tich súčasných vizuálnych umelcov a umelkýň, v zastúpení socha, maľba, fotografia, performance, svetelná inštalácia a iných médií. Okrem bohatej prehliadky v 3 podlažiach kaštieľa s 24 komntatami nasýtenými osobitou autorskou atmosférou vás čakajú počas prechádzky v parku aj veľkorozmerné sochárske a objektové inštalácie.

-SME PRÍRODA, KTORÁ SA BRÁNI-

Vzťah človeka k prírode bol po dlhý čas formovaný presvedčením, že ľudský rozum si podmaňuje svet, panuje a dominuje nad prírodou. Predstava autonómneho človeka, ktorý dokáže prírodu ovládať, prevažuje od doby európskeho osvietenstva a stretávame sa s ňou doposiaľ. Aktuálna pandémia koronavírusu nám však ukázala absurditu tejto teórie. Myšlienka neobmedzenej nadvlády človeka nad prírodou je nielen absurdná, ale aj nebezpečná a priviedla ľudstvo na planéte na pokraj ekologického kolapsu. Pandémia zdôraznila skutočnosť, že udalosti na planéte Zemi sú navzájom prepojené obrovským množstvom vzťahov. Človek nestojí mimo prírody, ale je jej súčasťou a je na nej závislý.

VYSTAVUJÚCI AUTORI A AUTORKY: Darina Alster, Nela Bártová, Mário Birmon, František Bohunický, Borek Brindák, Miroslav Brooš, Dávid Demjanovič / Jarmila Mitríková, Radovan Dranga / Alex Zelina, Annika Eschmann, Elizabeth Gerdeman, Michael Hahn, Dominika Kačkošová, Kristína Kandriková, Krištof Kintera, Martin Kochan, Miloš Kopták, Marek Kvetan, Ema Lančaričová, Matouš Lipus, Kata Mach, Stano Masár, Ján Mathé, Erika Miklóšová, Alžbeta Meňkyová, Oľga Paštéková, Eugenio Percossi, Jozef Pilát, Tomáš Rafa, Shyra de Souza, Iveta Tomanová, Jakub Trajter, Dionýz Troskó, Michal Trpák a ďalší.

Kurátorka: Lenka Kukurová
Kurátorska spolupráca: Filip Krutek, Diana Klepoch Majdáková, Zuzana Sabová
Riaditeľka projektu: Zuzana Sabová

-----------------------------------------

Vernisáž: 11. 7. 2020 o 16.00 h
Trvanie výstavy: 12. 7. - 19. 9. 2020
Miesto: Kaštieľ Moravany, Kostolecká 161/10, 922 21 Moravany nad Váhom
Otváracie hodiny: Pi - So - Ne: 10.00 - 18.00

*v prípade záujmu o prehliadku mimo otváracích hodín kontaktujte artrooms.moravany@gmail.com

Dátumy komentovaných prehliadok a ďalšie sprievodné podujatia budú uverejnené na stránke.

------------------------------------------

-KAŠTIEL' V MORAVANOCH NAD VÁHOM-

Slúžil od 70. rokov ako Domov slovenských výtvarných umelcov a architektov v správe Slovenského fondu výtvarných umení. V anglickom parku pri kaštieli boli rozmiestnené plastiky slovenských i zahraničných umelcov, ktoré tu vytvorili v rámci medzinárodných sochárskych sympózií. Od roku 2006 za nešťastných okolností kaštieľ chátral a plastiky sa z parku vytratili. V roku 2019 sa tu uskutočnila rozsiahla výstava súčasného umenia ARTROOMS MORAVANY, ktorá vznikla v spolupráci 4D Gallery, festivalu Hradby Samoty a občianskeho združenia Kaštieľ Moravany, ktoré kaštieľ po rokoch renovuje. ARTROOMS MORAVANY je druhým ročníkom tejto výstavy.

-------------------------------------------

Projekt Artrooms Moravany z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Začiatok podujatia: 11. 7. 2020 16:00:00
Koniec podujatia: 11. 7. 2020 21:30:00
Fotografie
Podobné podujatia