Živá Knižnica: Cudzinci (žijúci na Slovensku)

Podujatie Banská Bystrica

Živá Knižnica: Cudzinci (žijúci na Slovensku)

"VYRUŠTE PREDSUDKY A PRÍĎTE."
Príďte si prečítať živú knižku a dozviete sa výnimočný príbeh v podaní skutočných hrdinov a hrdiniek žijúcich na Slovensku.
Živá knižnica je vzdelávací formát, kedy má "čitateľ" možnosť vypočuť si príbeh od človeka, ktorý je často objektom predsudkov. Zároveň sa ich môžete naživo opýtať na čokoľvek, čo vás zaujíma.
Ako sa žije cudzincom na Slovensku? Zaobchádzame s nimi rovnako ako s "našimi"? Ako prispievajú k zveľaďovaniu našej krajiny? Svoje príbehy nám prídu porozprávať štyri "Živé knihy" z Argentíny, Mexika, Iránu a Chorvátska.

Cristian (Argentína)
Cristian sa narodil v meste Quilmes, Buenos Aires, v Argentíne v polovici 70-tych rokov. Ako dieťa vymýšlal hračky z papiera, nahrával rozhovory s členmi rodiny diktafónom, hral na malom klavíry svojej sestry a veľa kreslil, čo striedal so skateboardingom a videohrami. Študoval elektromechaniku, lebo chcel vyrábať robotov, až dokým objavil hudbu. Začal vydávať hudobný časopis o alternatívnej scéne v Buenos Aires. Sám sa označuje ako zarytý samouk. Grafický dizajn, videá, komiks, scenáre sú ďalšími časťami v puzzle jeho života. Kľúčovou časťou je však rádio - produkcia a vedenie jeho programov. Prostredníctvom jedného z jeho vysielaní sa dostal aj na Slovensko.

Sergio (Mexiko)
Sergio je z mesta Xalapa v Mexiku, má 32 rokov a na Slovensku žije už 4 roky. Absolvoval Univerzitu vo Veracruze v odbore antropológia a história. Je promotérom kultúrnych a environmentálnych podujatí a vo voľnom čase sa venuje synovi, kresleniu a stencil art-u.

Venus (Irán)
Venus sa narodila v Iráne a svoje detstvo prežila v Teheráne, kde žila so svojimi rodičmi a súrodencami. Celá rodina vyznávala bahájsku vieru, ktorá je po Islame druhou najrozšírenenjšou v Iráne. Jej rodina zažila prenasledovanie a iné negatívne okamihy. Revolúcia zmenila život Venus na nepoznanie. Ako šestnásťročná utiekla z Iránu. Žila vo Švédsku, v Bratislave dnes vedie škôlu aj prvý stupeň základnej školy.
"A keď vaše dieťa vyrastá šťastne, je to zadosťučinenie. Stále sa chcem zlepšovať a učiť. Možno by sa raz vrátila späť do Iránu alebo Afganistanu a odovzdala moje skúsenosti s výchovou detí. Aj na Slovensku sa musíme stále učiť ako porozumieť menšinám žijúcim tu, podieľať sa na ich integrácii a to bude ešte dlhá cesta. Je veľmi dôležité vychovávať deti, aby boli pravdovravní a spravodliví ľudia a chceli venovať svoju energiu a talent v prospech celého ľudstva. To je ale výzva pre celý svet, nielen pre mňa."
https://dennikn.sk/blog/z-teheranu-do-bratislavy/

Sanja (Chorvátsko)
Komunitná organizátorka
https://myzvolen.sme.sk/c/20409401/sanja-nikolov-ludia-sa-stretavali-v-parkoch-na-lavickach-a-v-krcmach-dnes-maju-oko.html

Miesto konania podujatia: Záhrada - Centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP 16, Banská Bystrica
Dátum začiatku podujatia: 17. Septembra 2017 16:00
Dátum ukončenia podujatia: 17. Septembra 2017 18:30
Pravdepodobné súradnice: 48.7363N 19.1438E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Živá Knižnica: Cudzinci (žijúci na Slovensku)

Meno organizátora: Záhrada - Centrum nezávislej kultúry
Fotografie
Podobné podujatia
Beseda s Pavlom Sibylom
Overené podujatieBeseda s Pavlom Sibylom
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, Pobočka Centrum, Banská Bystrica
MILÉ.MALÉ pre teba
Overené podujatieMILÉ.MALÉ pre teba
Verejná knižnica Mikuláša Kováča, pobočka Centrum, Banská Bystrica
Vidiečanova Habovka
Overené podujatieVidiečanova Habovka
Kultúrny dom, Veľký Krtíš
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen