BRATISLAVSKÉ JAZZOVÉ DNI SLOVENSKÁ SPORITEĽŇA 2023

Podujatie Bratislava

BRATISLAVSKÉ JAZZOVÉ DNI SLOVENSKÁ SPORITEĽŇA 2023

Hviezdy 48. ročníka Bratislavských Jazzových Dní Slovenská Sporiteľňa 2023 sú tu!
Vďaka Jazzákom sa v Bratislave sa opäť predstaví svetová špička, ktorá prinesie nezabudnuteľný hudobný zážitok. Festival sa uskutoční v priestoroch A4 STUDIA na Trnavskej ceste 39 v dátumoch 20.-22.10.2023. Piatkový večer sa predstaví britský klavirista, spevák a skladateľ Reuben James, ktorý nahrával a vystupoval s megahviezdami ako Joni Mitchell, Bonnie Raitt, Herbie Hancock, John Legend, Sam Smith a Tom Misch. Ako klavirista ovláda virtuózne jazzové techniky, ako spevák má sladký, jemný soulful hlas. Ako bude znieť na jazzákoch silno naznačuje nástrojové obsadenie jeho tria: grand piano, kontrabas, bicie. Reuben James je na ostrovoch považovaný za jedného z najkreatívnejších umelcov na jazzovej scéne. Hlavnou hviezdou piatkového večera je londýnske zoskupenie The Comet is Coming. Vlajková loď londýnskej scény bude piatkovým headlinerom jazzákov. The Comet Is Coming na čele s geniálnym saxofonistom Shabakom Hutchingsom nedávno ohlásilo koniec činnosti, naplánovaný na koniec leta - no nechali sa ešte zlákať na náš festival. Možno posledný, ale rozhodne jeden z posledných koncertov najväčších hviezd súčasného anglického jazzu bude v Bratislave!

Trio saxofonistu, bubeníka a klávesáka mieša jazz a funk s elektronickou hudbou a psychedelickým rockom: výsledkom je až kozmický jazz, inšpirovaný velikánmi ako Sun Ra a Alice Coltrane. The Comet Is Coming funguje desať rokov, za debutový album “Channel The Spirits” vydanom na The Leaf Label bol v roku 2016 nominovaný na Mercury Prize. Ďalšie dva albumy vyšli na značke Impulse!, na svojom poslednom turné pôvodne klubová skupina hrala aj na festivaloch ako Coachella a Glastonbury.

Sobotný večer prinesie americkú saxafonistku Lakeciu Benjamin s projektom Phoenix a britského klaviristu Kamaala Williamsa.

Lakecia Benjamin je výnimočná americká saxofonistka. Pred svojou úspešnou sólokariérou vystupovala a nahrávala s umelcami ako Harry Belafonte, Anita Baker, Stevie Wonder, Duke Ellington Orchetra, Gregory Porter, The Roots, Count Basie Orchestra, Alicia Keys, Macy Gray, Kool & The Gang, a Clark Terry. Na náš festival príde so svojim kvaretom v rámci turné k novému, štvrtému albumu Phoenix - jazzový magazín Downbeat už stihol jej nahrávku označiť ako jeden z jazzových albumov roka.
Kamaal Williams začínal ako bubeník, no už niekoľko rokov sú jeho doménou klávesy. Po stopnutí projektu Yussef Kamaal sa rozhodol pre sólovú dráhu: po fantastických albumoch “The Return” (2018) a “Wu Hen” (2020) na jeseň prichádza tretí štúdiový. Podľa Kamaala novinka “Stings” prekvapí aj pridaním orientálnej hudby do zoznamu hudobných vplyvov. Na zozname sa už nachádzajú aj Herbie Hancock, John Coltrane, J Dilla, Miles Davis, Jamiroquai, Roy Ayers, či boombap hiphop. Kamaal Williams je známy aj tým, že na jeho koncertoch dostáva veľa priestoru improvizácia - napriek početným vplyvom ide o plnokrvný jazz. Na Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa vystúpi so svojim triom v zostave klávesy, bicie, a saxofón. Nedeľný večer prinesie amerického trupkára Thea Crokera a večer zavŕši 8-členné londýnske jazzové zoskupenie Kokoroko.

Theo Croker je americký trubkár, skladateľ, producent, a spevák. Bol nominovaný na ceny Grammy a Echo. Je vnukom legendárneho trubkára Doc Cheathama, bol študentom nemenej slávneho Donalda Byrda. Od roku 2007 vydal sedem albumov, na aktuálnom “Love Quantum” z roku 2022 hosťujú hviezdy ako Jill Scott, Jamila Woods, a Wyclef Jean.Na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská sporiteľňa bude koncertovať so svojim jazzovým kvartetom, na náš festival príde po odohratí štyroch koncertov v legendárnom londýnskom jazzov klube Ronnie Scott’s.
Kokoroko je mnohočlenná banda anglických hudobníčok a hudobníkov, na čele s trúbkárkou Sheilou Maurice-Gray. Skupina mieša gospelovú hudbu západnej Afriky s jazzom a zvukmi tanečnej scény. Ide o jedinečný, typický londýnsky sound, do ktorej každý člen prináša svoje vlastné, pestrofarebné hudobné pozadie. Spoločným menovateľom je láska k Afrobeat a highlife, a k jeho protagonistom ako Fela Kuti, Tony Allen, či King Sunny Ade, no v produkcií Kokoroko je výrazne prítomný aj vplyv Harlemu sedemdesiatych rokov. Dominantou je rytmika, a to aj v sólach a v improvizáciách. Nedeľný headliner Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa prináša na náš festival nespútanosť a živelnosť spojenú s geniálnou muzikalitou a neodolateľným zvukom, ktorý reprezentuje tak korene, ako aj budúcnosť jazzu.

19:00

 
Fotografie
Podobné podujatia
NA SKLE MAĽOVANÉ
Overené podujatieNA SKLE MAĽOVANÉ
STARS auditorium, Bratislava
Timmy Trumpet
Overené podujatieTimmy Trumpet
A4 Studio, Bratislava
FRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
Overené podujatieFRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
DK Zrkadlový háj, Bratislava