BUTY

Podujatie Banská Bystrica

BUTY

LEGENDA BUTY V HOGO FOGO!

20. júla 2023 to bude v Hogo Fogo VEĽKÉ. Nvštívi nás česká hudobná legenda, skupina BUTY. Nápadití ostravskí muzikanti predvedú prierez celou tvorbou a samozrejme zaznejú aj ich najväčšie hity.
BUTY – ostravská kultová kapela, ovenčená mnohými hudobnými i filmovými cenami, na ktorú sa „chodí“ tancovať, spievať alebo len tak v úžase pozerať na majstrovskú muzikantskú exhibíciu. Skupina preslávená hitmi ako František, Jednou ráno, Tata či Mám jednu ruku dlouhou sa na koncert teší: „Malé priestory máme radšej než veľké priestranstvá. Máme radi fanúšikov v bezprostrednej blízkosti, keď máme možnosť s nimi komunikovať a cítiť ich reakcie. V klubových priestoroch môžeme okrem hitoviek zahrať aj citlivejšie a tichšie skladby, pretože si môžeme dovoliť pracovať so zvukom a náladou priestoru. Takéto koncerty si jednoducho viac užívame“, hovorí Richard Kroczek, bubeník kapely.

Radek Pastrňák – gitary, spev
Richard Kroczek – bicie Petr Vavřík – basgitara Milan Straka – dychové nástroje Vlastimil Šmída – klávesy

BUTY vznikli koncom osemdesiatych rokov z formácií U238 a B komplex. Prvý štúdiový album Pískej si, pískej vydali v roku 1992. Veľkú popularitu im priniesol film Jízda režiséra Jana Svěráka, v ktorom znie ich hudba a v ktorom si spevák a gitarista Radek Pastrňák zahral hlavnú úlohu. Odvtedy vydali ďalších sedem štúdiových albumov, kde kombinujú množstvo hudobných žánrov (rock, folk, folklór rôznych etník, country, jazz, reggae a ďalšie) s nápaditými textami.
Každý album sa od predošlého výrazne odlišuje. Od komorného Pískej si pískej, k atmosférickému Ppoommaalluu (časť piesní použitá k Svěrákovmu filmu Jazda), pozitivitou nabitému Drevu (v týchto dvoch albumoch väčšina kritikov vidí umelecký vrchol skupiny, k mierne popovému počinu Rastakayakwanna, experimentálnemu, avšak nie tak úplne koherentnému albumu Paprade, cez Normale (niekedy chybne chápané ako symbolizujúce náreky nad ostravským spolužitím Rómov a Čechov, až k albumu Votom, ktoré vznikalo päť rokov. Pieseň Hajcman blues tvorí hudobný sprievod k filmu Roberta Sedláčka Sráči (2010). Zatiaľ posledným albumom je Duperele.

19:00

Začiatok podujatia: 20.07.2023
Fotografie
Podobné podujatia
FRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
Overené podujatieFRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
Aula SZU, Banská Bystrica
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Overené podujatieHELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Športová hala Štiavničky, Banská Bystrica
SEPAR DOVIDENIA SHOW
Overené podujatieSEPAR DOVIDENIA SHOW
Ministry of Fun, Banská Bystrica