Čiara (film uvedú režisér P. Bebjak a scenárista P. Balko)

Podujatie Kežmarok

Čiara (film uvedú režisér P. Bebjak a scenárista P. Balko)

Štvrtok 31. 8. 2017 o 19.00 h (za účasti tvorcov - režisér Peter Bebjak, scenárista Peter Balko)
Piatok 1. 9. 2017 o 19.00 h

---

Adam Krajňák je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament.

Pokojné spolužitie dvoch prelínajúcich sa svetov sa však začne otriasať, keď novovybudovaná hranica Schengenského priestoru spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti. A keď jedna z pašeráckych zásielok stroskotá, spustí sa nezastaviteľná lavína udalostí, počas ktorých bude musieť Krajňák spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť.

Réžia Petra Bebjaka vnáša do kriminálneho námetu s prvkami trileru nákazlivú iskru, ktorá ho na míle vzďaľuje od obyčajnej žánrovej zábavy, a odhaľuje univerzálny ľudský príbeh zasadený do prostredia, v ktorom sa prelínajú kultúry, zvyky i životy.

Triler, Slovensko/Ukrajina, 2017, 113 min, v pôvodnom znení (slovensky, ukrajinsky) so slovenskými titulkami.

Réžia: Peter Bebjak. Námet: Wanda Adamík Hrycová. Scenár: Peter Balko. Dramaturgia: Zuzana Gindl-Tatárová. Dramaturgická spolupráca: Petr Jarchovský, Martin Daniel. Kamera: Martin Žiaran. Masky: Michaela Kicková. Kostýmy: Ján Kocman. Architekt: Václav Novák. Zvuk: Viktor Krivosudský, Peter Gajdoš. Hudba: Slavo Solovic. Strih: Marek Kráľovský. Lokácie: Bratislava a okolie, Starý Hrozenkov, východné Slovensko (Sobrance, Ubľa, Zemplínske Hámre, Tibava), Ukrajina. Producent: Wanda Adamík Hrycová (Wandal Production) SK. Koproducenti: Andrey Yermak (Garnet International Media Group) UA, Tibor Búza (Rozhlas a televízia Slovenska) SK, Mayo Hurajt (Homemedia Production) SK, Martin Kohút (SK). Hrajú: Tomáš Maštalír, Emília Vášáryová, Andy Hryc, Eugen Libezňuk, Zuzana Fialová, Stanislav Boklan, Rimma Ziubina, Kristína Kanátová, Oleksandr Piskunov, Filip Kaňkovský, Milan Mikulčík, Volodymyr Helyas, Makar Tikhomirov, Vanesa Antovská, Nela Porkertová.

PETER BEBJAK (1970) - režisér
Vyštudoval najprv herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a na tej istej škole potom absolvoval tiež filmovú a televíznu réžiu. Upozornil na seba svojimi krátkymi filmami, v ktorých tvorbe pokračoval i po ukončení svojich štúdií. Z nich stojí za zmienku Štefan (1998), ocenený ako najlepší film na Festivale študentských filmov Áčko, Striebrnou medailou na Brnenskej 16 a cenou IGRIC na MFF v Trenčianskych Tepliciach. Na medzinárodnom poli zaznamenal značný úspech taktiež jeho krátký film voiceS (2010). Má za sebou už štyri celovečerné filmy: Marhuľový ostrov (2011), ktorý získal Grand Prix na MFF v Rouene, Zlo (2012), mnohými cenami ovenčená snímka Čistič (2015) a najnovšie Čiara (2017). Od roku 2005 je aktívne činný aj v televíznej tvorbe, kde sa podieľa najmä na réžii úspešných kriminálnych seriálov. Je známy aj ako herec, naposledy si významnú úlohu zahral vo filme autorskej dvojice Hřebejk - Jarchovský Učiteľka (2016).

PETER BALKO (1988) - scenárista
Scenárista, dramaturg, prozaik a básnik. Absolvent filmovej scenáristiky a dramaturgie na VŠMU v Bratislave. Narodil sa v Lučenci, žije v Bratislave. Je laureátom mnohých literárnych súťaží, publikoval v Pravde, Romboide, českom Labyrinte či maďarskom Gömörországu. Je víťazom prestížnej literárnej súťaže Poviedka. Jeho prózy sú knižne uverejnené v antológii Poviedka 2012 a Pulz V4. Spoločne s Luciou Potůčkovou a Marošom Hečkom vydal zbierku poézie Metrofóbia. Svoj debutový román Vtedy v Lošonci vydal v roku 2015. Ako scenárista sa podieľal na tvorbe krátkych hraných, dokumentárnych i animovaných filmov premietaných a ocenených aj v zahraničí (Ticho, Vermut, Pod maskou Deus ex Arpi, Plastic Story atď.). Je autorom jednej z poviedok pripravovaného hororu Strach. Podieľal sa na filme Kandidát (2013) ako spoluautor scenára a asistent réžie. Čiara (2017) je jeho samostatný celovečerný scenáristický debut.

Distribútor: Continental film
Formát: DCP 2D
Prístupnosť: MP 15+
Vstupné: 3,50 €

Miesto konania podujatia: Filmový klub Iskra Kežmarok, Hlavné námestie 3, Kežmarok
Dátum začiatku podujatia: 31. Augusta 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 1. Septembra 2017 22:00
Pravdepodobné súradnice: 49.1355N 20.4301E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Čiara (film uvedú režisér P. Bebjak a scenárista P. Balko)

Meno organizátora: Filmový klub Iskra Kežmarok
Fotografie
Podobné podujatia
OKEY LETO POPRAD
Overené podujatieOKEY LETO POPRAD
Letisko Poprad, Poprad
ZION fest 2024
Overené podujatieZION fest 2024
Klub Stromoradie, Prešov, Prešov
Dobrý Festival 2024
Overené podujatieDobrý Festival 2024
Prírodné kúpalisko Delňa, Prešov