Cigánsky oheň 2022

Podujatie Banská Bystrica

Cigánsky oheň 2022

Boban Markovič orkestar and Viediek
Ida Kelarová a Čhavorenge a Česká filharmónia Gypsymusic Alexandra Daška

Cigánsky oheň, temperamentný hudobný zážitok, ktorý má svoju tradíciu a kvalitu, vďaka čomu sa uskutoční už 16. ročník tohto ojedinelého podujatia.
Dušou a hlavným organizátorom je Alexander Daško, ktorý tak ako každý rok vystúpi na tomto podujatí so svojou kapelou Gypsymusic. Aj tento rok sme pripravili tu najväčšiu kvalitu v oblasti cigánskej muziky, ktorá má celosvetový rozmer.

Účinkujúci:
Ida Kelarová a Čhavorenge spolu s Českou filharmóniou Ida Kelarová pochádza z muzikánskej rodiny. Študovala hru na klavíri a violončelo. Pôsobila ako herečka a speváčka v Divadle Na provázku v Brne. V roku 2001 bola nominovaná na Českého leva. Spolupráca medzi Českou filharmóniou a detským zborom Čhavorenge pretrváva už 9 rokov. Jej zmyslom je podpora rómskych deti a mladých ľudí celkovo v ich ceste za hudbou. Za ten čas odohrali množstvo koncertov v Českej aj Slovenskej republike. Absolvovali množstvo workshopov, kde predostreli ako dokáže hudba ovplyvniť život a mladí ľudia získať skutočné sebavedomie a vzťah k vlastnej kultúre. Vidiek Slovenská skupina Vidiek bola založená v roku 1986 v Rovinke. Lídrom kapely je Ján Kuric, ktorý sa netají svojim obdivom k rómskej muzike. Dôkazom toho je mega úspešný hit Ó maňo, ktorý naspieval spolu s Vierou Bílou. Boban Markovič Je v súčasnosti najuznávanejším balkánskym trubkárom. So svou skupinou Boban Markovič orkestar precestoval celý svet. Milujú ho ľudia z ulice ale aj nároční kritici. Markovičovú hudbu spoznalo západne publikum vďaka hudbe k filmom Emira Kusturicu. Cigánska hudba sa stala súčasťou jeho života. Smutné aj veselé melódie pri ktorých človek plače alebo s radosťou tancuje, to je hudba Bobana Markoviča a jeho orchestra. Gypsymusic Alexandra Daška Skvelý muzikant, vynikajúci huslista a hlavne duša celého Cigánskeho ohňa Alexander Daško, familiárne prezývaný Šaňo rozpáli svoje husle so svojou skupinou Gypsymusic.

19:00

Fotografie
Podobné podujatia
FRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
Overené podujatieFRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
Aula SZU, Banská Bystrica
LUKÁŠ ADAMEC BODKA TOUR 2024
Overené podujatieLUKÁŠ ADAMEC BODKA TOUR 2024
Urban Spot, Banská Bystrica
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Overené podujatieHELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Športová hala Štiavničky, Banská Bystrica
SEPAR DOVIDENIA SHOW
Overené podujatieSEPAR DOVIDENIA SHOW
Ministry of Fun, Banská Bystrica