"Dark & heavy planet"

Podujatie Bratislava

„Dark and heavy planet“ takto je označované známe Klavírne kvinteto Alfreda Schnittkeho. Dielo s obrovskou emočnou gravitáciou skrotí každého poslucháča a unesie ho do intímneho a osobného sveta A. Schnittkeho.
 Tvorba tohto autora oslovuje mnohých súčasných skladateľov a neskrývaný obdiv voči jeho dielam prejavuje aj slovenský súčasný skladateľ Vladimír Godár. V tomto roku oslávil svoje 60. narodeniny.
 O päť rokov mladší súčasník Peter Machajdík je rovnako stále aktívnym tvorcom a z jeho kompozičnej dielne prinášame ďalšiu slovenskú a zároveň svetovú premiéru s názvom „Opustené brány“.
Málokedy sa stáva, že zahraničný interpret či autor siahne po slovenskej tvorbe či už zo záujmu alebo kvôli predvedeniu diela. Taliansky súčasný skladateľ Tomasso Manera našiel inšpiráciu v slovenskej ľudovej piesni pre kompozíciu, ktorú si ...opäť v slovenskej a svetovej premiére budete môcť vypočuť na druhom koncerte rezidenčného súboru Rádia DevínMUCHA QUARTET.

11. marca počas Radio Head Awards festivalu debutovalo v úlohe rezidenčného súboru Rádia Devín nové komorné teleso – Mucha Quartet.

 Mucha Quartet vzniklo v roku 2003 na pôde Konzervatória v Bratislave a patrí k najsľubnejším mladým komorným telesám na Slovensku. V súčasnosti Mucha Quartet pravidelne koncertuje na mnohých hudobných festivaloch a kultúrnych podujatiach doma i v zahraničí (napr. Bratislavské hudobné slávnosti, Pražská jar, Musikverein, Bordeaux String Quartet Festival, Komorné dni J. N. Hummela, Albrechtina – (Ne)známa hudba, komorný cyklus Slovenskej filharmónie, Musiksommer Reichenau, Schubertiade Schwarzenberg).


 Program:

 Peter Machajdík : Opustené brány pre klavírne kvinteto (slov. a svetová premiéra)

 Tommaso Manera : Quintetto per piano e archi (slov. a svetová premiéra)

 Vladimír Godár : Déploration sur le mort de W. Lutoslawski

 Alfred Schnittke : Klavírne kvinteto

 Interpreti:
 MUCHA QUARTET
 Juraj Tomka - 1. husle
 Andrej Baran - 2. husle
 Veronika Prokešová - viola
 Pavol Mucha - violončelo

 Hosť koncertu: Zuzana Biščáková - klavír


 Vstup na koncert je voľný ...

Meno organizátora: RTVS - Slovenský rozhlas - Rádio Devín
Fotografie
Podobné podujatia
ROD STEWART
Overené podujatieROD STEWART
Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava
Rozprávky o Malej tučnej víle
Overené podujatieRozprávky o Malej tučnej víle
Bratislavské bábkové divadlo, budova RND, Záhradnícka 95, Bratislava
50 Cent 2024
Overené podujatie50 Cent 2024
na starom letisku vo Vajnoroch, Bratislava