DOBROFEST 2023

Podujatie Trnava

DOBROFEST 2023

Medzinárodný hudobný festival DOBROFEST v Trnave, ktorý sa už v uplynulých rokoch vrátil k pôvodnému letnému termínu, bude aj v tomto roku koncom augusta. Po novom prichádza v rozšírenom vydaní vďaka samostatným koncertom na viacerých pódiách a potrvá tri dni, od stredy 23. augusta do piatku 25. augusta. Preto v tomto roku organizátor festivalu - Trnavská hudobná spoločnosť, o.z. vypustil z názvu prívlastok „malý“ a zjednodušil ho na DOBROFEST 2023. Pravda, to je len malá kozmetická úprava. Základné atribúty festivalu zostanú aj naďalej zachované. Ako to vyplýva už z jeho názvu, bude venovaný rezofonickej gitare – dobro a pamiatke jej vynálezcu, slovenského rodáka Jána / Johna Dopyeru (1893-1988), ktorý vyrastal v Dolnej Krupej pri Trnave. Podujatie pripomenie nielen tohtoročné 130. výročie jeho narodenia a 35. výročie jeho smrti, ale aj 20. výročie dňa, keď mu Mesto Trnava roku 2003 udelilo Čestné občianstvo in memoriam. To hlavné na festivale bude samozrejme hudba.

Hudobní fanúšikovia sa v posledný augustový piatok (25.8.2023) budú môcť stretnúť so špičkovou českou formáciou Robert Křesťan a Druhá tráva. Kapela pôsobí na scéne už viac ako 30 rokov. Charakterizuje ju autorská a interpretačná výnimočnosť speváka Roberta Křesťana a mimoriadna inštrumentálna zdatnosť všetkých členov kapely, vrátane excelentného dobristu Luboša Novotného. Druhá tráva, ktorá je známa i v USA, kde absolvovala niekoľko koncertných turné, má na svojom konte dve desiatky albumov a počas svojej existencie získala množstvo ocenení, medzi nimi aj prestížnu cenu Anděl v kategórii folk & country. Na DOBROFESTE v Trnave predstaví návštevníkom okrem svojich najznámejších skladieb aj niekoľko piesní zo svojho najnovšieho albumu Díl druhý.
Hlavné koncerty festivalu DOBROFEST 2023 sa uskutočnia už tradične pod holým nebom na Nádvorí – priestore súčasnej kultúry v historickom centre Trnavy. Vstup na festival bude bezplatný. Ďalšie informácie a kompletný hudobný aj sprievodný program bude organizátor festivalu fanúšikom zverejňovať postupne. Festival DOBROFEST 2023 z verejných zdrojov podporili: Fond na podporu umenia, Mesto Trnava, Trnavský samosprávny kraj.

 
Fotografie
Podobné podujatia