Kaligrafia - krasopis

Podujatie Bytča

Kaligrafia - krasopis
Pridať do môjho kalendára
Kultúra, Prednášky, besedy, kurzy, Výstavy a veľtrhy
Web organizátora:
www.pmza.sk
Ďalšie podujatia v meste Bytča

V Sobášnom paláci v Bytči je počas každej sezóny inštalovaná nová zaujímavá výstava, ktorá obohatí návštevu nádherných renesančných priestorov. Tentokrát Považské múzeum v spolupráci s Bibianou, Medzinárodným domom umenia pre deti, pripravilo interaktívnu výstavu s názvom Kaligrafia = krasopis. Výstava o kaligrafii je vlastne výstavou o krasopise. Predstavuje ho tak, ako písmo vznikalo počas stáročí v rôznych častiach sveta. V prvej časti výstavy sa návštevníci  dozvedia o písme, jeho histórii a podobách tak, ako sa v priebehu času vyvíjalo a šírilo. V druhej časti objavia čarovný svet Maľovanej abecedy od Jána Smreka.

V ďalšej časti sa ocitnú v „krajine pisárov“ – navštívia stredoveký kláštor, púštny stan arabského šejka i pagodu čínskeho pisára. V interaktívnom ateliéri sa oboznámia nielen s abecedou, ale aj s azbukou, švabachom či Braillovým písmom a egyptskými hieroglyfmi. Nakoniec na nich za písmenkovým tunelom čaká svetelné prekvapenie, kde môžu z tieňohry prečítať známe verše. Rola stredovekého mnícha alebo čínskeho pisára nadchne deti a ani si pritom neuvedomia, že trénujú písanie. Výstava je hravou formou prepojená aj s ľúbostnou korešpondenciou palatína Juraja Turza a jeho manželky Alžbety Czoborovej. Pre dospelých predstavuje kaligrafia originálny spôsob relaxu a možnosť, ako opäť získať úhľadný krasopis. Niektorí si určite zaspomínajú na časy zo školských lavíc, ktoré im priblížia zbierkové predmety 20. storočia Považského múzea.

„Táto výstava nás oslovila z viacerých dôvodov. V prvom rade to bola téma písma a jeho vzniku, čo je z historického hľadiska pre múzeum veľmi zaujímavé. Interaktívne spracovanie určite osloví všetky vekové kategórie. Navyše, písmo úzko súvisí s ľúbostnou korešpondenciou, písanou v čase renesancie medzi palatínom Jurajom Turzom a jeho manželkou Alžbetou. Návštevníci si budú môcť sami vyskúšať rôzne typy písma a porovnať si jeho vývoj až po súčasnosť. Dúfame, že aj táto výstava bude mať veľký úspech a srdečne všetkých pozývame,“ doplnila správkyňa Andrea Turčáková. Originálna výstava bude v priestoroch Sobášneho paláca v Bytči prístupná od 16. mája do 29. októbra.


Meno organizátora: Považské múzeum
Fotografie
Podobné podujatia
Stavanie mája
Stavanie mája
Námestie SNP, Rajec
MÓDNY NÁVRHÁR 2024
Overené podujatieMÓDNY NÁVRHÁR 2024
Dom kultúry A. Hlinku, Ružomberok
Žiadny obrázok
Overené podujatie"Život na zdravej nohe"
"U Ančulky" Plaváreň Sunny Martin, Martin
"Život na zdravej nohe"
Overené podujatie"Život na zdravej nohe"
"U Ančulky" Plaváreň Sunny Martin, Žilina