Noc v Gemersko-malohontskom múzeu

Podujatie Rimavská Sobota

Noc v Gemersko-malohontskom múzeu

V sobotu 20. mája 2017 už po trinástykrát ostanú brány Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote otvorené do neskorých nočných hodín. Od 18.00 do 23.00 hod. je pre návštevníkov pripravený bohatý program v rámci podujatia Noc múzeí a galérií – prezentácia remeselnej výroby, výroba cigánskych tkaničiek a mydla, hudobný recitál, divadlo, živé zvieratá a mnoho iného. Každý 100. návštevník dostane od riaditeľky múzea darček. Vstupné je 1 € a deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Podujatie slávnostne zaháji riaditeľka Gemersko-malohontského múzea – PhDr. Oľga Bodorová o 18.00 hodine na nádvorí múzea. Hosťom večera je Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium v Rimavskej Sobote, ktoré sa na nádvorí múzea o 18.30 hod. predstaví divadelnou scénkou na tému 135 rokov existencie múzea a Ján Fábry medzi nami (pozn. Ján Fábry – prvý riaditeľ a jeden zo zakladateľov múzea) a o 19.00 hod. v expozícii múzea hudobným recitálom. Divadelná scénka sa zopakuje o 20.30 hod. a hudobný recitál o 21.00 hod.
V rámci programu bude sprístupnená výstava s názvom Krásavice zahalené v dyme. Historické fajky a fajčiarske potreby zo zbierok Gemersko-malohontského múzea, ktorá predstaví historické fajky zo zbierok múzea, z obdobia 17. až 20. storočia a rôzne pomôcky a potreby, používané pri fajčení a užívaní tabaku. O výrobe fajok v súčasnosti nám príde porozprávať Marek Kando, jeden zo štyroch výrobcov na Slovensku.
V rámci prehliadky múzea si môžu návštevníci pozrieť ďalšie dve výstavy. Výstava Maliar Lučenca. Život a dielo Františka Gyurkovitsa (1876 – 1968) prezentuje maliarovu umeleckú dráhu a jeho osobnosť v kontexte rodinných vzťahov a historicko-spoločenských pomerov doby. Výstava Romano dživipen – Rómsky život, XI. ročník je zároveň aj súťažnou prehliadkou výtvarných prác žiakov základných škôl v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Poltár, ktorých námetom sú rómska kultúra, život Rómov v minulosti a v súčasnosti, motívy ľudového bývania, kočovania, odievania, vzťah Rómov k hudbe, k remeslám, predstavy o nadprirodzených a rozprávkových bytostiach.
O 20.00 a 22.00 hod. je pripravená už tradičná komentovaná prehliadka stálej vlastivednej expozície. Atmosféru nočnej prehliadky múzea dotvorí prezentácia remeselníkov z Gemera-Malohontu, ktorá bude spojená s ukážkou remeselných prác a výrobkov, ich predajom a možnosťou niektoré remeslo aj osobne vyskúšať. Predstaví sa Ľubomíra Žilková a Eva Sojková z Kokavy nad Rimavicou s pletením cigánskych tkaničiek, Martin Feľbaba z Kokavy nad Rimavicou s pletením lana, Katarína Slaninová z Hrnčiarskych Zalužian s výrobou mydla, Ladislav Hedvigi z Hnúšte s výrobou drevených kyjatických hračiek, Anna Agócsová z Hajnáčky s vyšívaním a Henrieta Babik z Rimavskej Soboty s výrobou bižutérie a dekorácií z korálkov. Na nádvorí múzea nájdete živé domáce zvieratá a môžete si pochutiť na guľáši a cukrovinkách.

Miesto konania podujatia: Gemersko-malohontské múzeum Rimavská Sobota, Námestie M. Tompu 5, Rimavská Sobota
Dátum začiatku podujatia: 20. Mája 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 20. Mája 2017 23:00
Pravdepodobné súradnice: 48.3841N 20.0224E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Noc v Gemersko-malohontskom múzeu

Fotografie
Podobné podujatia