Royal Moscow Ballet - Labutie jazero

Podujatie Bratislava

Royal Moscow Ballet - Labutie jazero

Po takmer dvojročnej pauze slovenské publikum privíta svetoznámy ruský baletný súbor Royal Moscow Ballet!

Najlepší ruskí tanečníci Royal Moscow Ballet v sprievode nádhernej hudby P. I. Čajkovského zatancujú predstavenie plné lásky, vášne a skvelých baletných výkonov - Labutie jazero. Exkluzívne predstavenie sa bude konať 7. decembra 2021 v Incheba Expo Bratislava.

Po dlhej kultúrnej pauze sa na Slovensko vracia klasický ruský balet. Nadšenci baletného umenia určite ocenia prítomnosť známeho baletného súboru, ktorého členovia sú oceňovaní baletní umelci z celého Ruska - Royal Moscow Ballet. Jedinečné baletné výkony doplnia krásne kostýmy, romantická scéna, ale predovšetkým nádherná hudba P. I. Čajkovského. Práve táto hudba priniesla baletu slávu a vďaka nej sa Labutie jazero stalo najznámejšie baletné predstavenie na svete.

P. I. Čajkovskij - jeden z najslávnejších ruských hudobných skladateľov sa nechal inšpirovať rozprávkovým dejom o zakliatej princeznej, princovi a zlom čarodejníkovi. Vytvoril hudbu, vďaka ktorej sa balet preslávil po celom svete. Toto baletné predstavenie položilo základy klasickej ruskej baletnej školy už pred viac ako 140 rokmi.
Zaujímavosťou je, že prvú choreografiu k Labutiemu jazeru vytvoril český tanečník a choreograf Václav Reisinger. Svetová premiéra sa konala v roku 1877 vo Veľkom divadle v Moskve. Toto naštudovanie sa dočkalo 40 repríz. Choreografiu, ktorá však balet Labutie jazero preslávila spoločne naštudovali až v roku 1895 Marius Petipa a Lev Ivanov pre Mariinské divadlo v Petrohrade. Práve táto choreografia sa stala základom klasickej ruskej baletnej školy, ktorá sa vpísala do svetových dejín baletu. Súbor Royal Moscow Ballet samozrejme tancuje práve túto, dnes už klasickú verziu.

Romantický príbeh o zakliatej princeznej, veľkej láske a zrade stále oslovuje baletné publikum všetkých vekových kategórií a patrí ku klasickému repertoáru všetkých baletných divadiel. Predstavenie Royal Moscow Ballet je koncipované tak, že nadchne aj staršie detské publikum, zvlášť dievčatá, ktoré sa venujú tancu alebo dokonca baletu. Toto klasické baletné predstavenie by mal vidieť každý aspoň raz za život, pretože patrí k európskemu kultúrnemu odkazu.
Kráľovský Royal Moscow Ballet vystúpi v Incheba Expo Bratislava 7.12.2021. Bude to jediné vystúpenie na Slovensku v priebehu európskeho zimného turné súboru. Vstupenky na balet budú určite krásnym darčekom pre divákov všetkých vekových kategórií.

19:00

Fotografie
Podobné podujatia