SV. OMŠA PRI PRÍLEŽITOSTI 116. VÝROČIA ČERNOVSKEJ TRAGÉDIE

Podujatie Kotešová

SV. OMŠA PRI PRÍLEŽITOSTI 116. VÝROČIA ČERNOVSKEJ TRAGÉDIE
Pridať do môjho kalendára
Iné podujatia, Slávnosti
Web organizátora:
www.cyrilometodiada.sk/
Ďalšie podujatia v meste Kotešová
Podrobnejšie informácie: 00421907817323

V pamätný Deň černovskej tragédie 27. októbra 2023 o 18.00 hod. bude v Kaplnke Svätej Rodiny v Kotešovej (okr. Bytča) svätú omšu so spomienkou na obete Černovskej tragédie celebrovať miestny farár. Organizátormi podujatia sú CYRILOMETODIADA, o. z., nadácia PRO PATRIA a rodina Gustáva Beláčka.

Černovčania sa pred 116 rokmi vzopreli rozhodnutiu úradov o vysvätení nového černovského kostola. Pätnásť z nich vtedy zaplatilo za svoj nesúhlas životom, niekoľko desiatok bolo zranených. Udalosti v Černovej a streľba žandárov do zástupu nevinných ľudí vyvolali ostré reakcie nielen doma, ale aj za hranicami vtedajšieho Rakúska-Uhorska.

Obyvatelia chceli, aby im nový svätostánok posvätil Andrej Hlinka. Toho však v tých časoch spišský biskup Alexander Párvy pre politické aktivity suspendoval.

Tragédia v Černovej spred vyše sto rokov odhalila pravdu o propagovanej "príkladnej slobode v Uhorsku" a upozornila vtedajšiu verejnosť na národnostný útlak v cisárskej ríši. Proti zásahu uhorských žandárov protestovali viaceré významné osobnosti v zahraničí, napr. nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, nórsky spisovateľ Björnstjerne Martinius Björnson, britský publicita a historik Robert William Seton-Watson a ruský spisovateľ a filozof Lev Nikolajevič Tolstoj. Černovský kostol Panny Márie Ružencovej posvätil napokon Andrej Hlinka na sviatok Petra a Pavla 29. júna 1910.

Andrej Hlinka: Bratia a sestry, Černovú oslávte všade!

Daniela Suchá, CYRILOMETODIADA, o. z.

Meno organizátora: CYRILOMETODIADA, o.z.
Fotografie
Podobné podujatia