Upírska svetlá noc

Podujatie Horná Lehota

Upírska svetlá noc
Pridať do môjho kalendára
Iné podujatia, Podujatia pre deti
Ďalšie podujatia v meste Horná Lehota

Upírska svetlá noc 2023

Legenda o jedinom slovenskom upírovi Prdimuchovi ožije aj toto leto počas podujatia s názvom "Upírska svetlá noc", ktoré sa bude konať 5. augusta 2023 v obci Horná Lehota, kde kedysi údajne pôsobila táto nadprirodzená bytosť.

Legenda o jedinom slovenskom upírovi Prdimuchovi ožije aj toto leto počas podujatia s názvom Upírska svetlá noc, ktoré sa bude konať 5. augusta 2023  v  obci Horná Lehota, kde kedysi údajne pôsobila táto nadprirodzená bytosť.

Podujatie opradené povesťami, tajomstvami a bohatou históriou, odštartuje o 16:00 hod. na námestí v Hornej Lehote, kde môžu všetci zúčastnení spoznať v pamätnej izbe ,,Kelti na Horehroní“, nie len predmety a nástroje objavené archeologickým výskumom, či 3D model sídla Keltov – hradisko Hrádok, ale tiež dáta, ktoré mapujú jednotlivé historické obdobia osídľovania nášho stredného a horného Pohronia.

Druhou izbou, ktorá láka všetkých návštevníkov, je ,,Izba upíra Prdimuchu“ plná strašidelných nástrah a úloh spájaná s miestnou legendou o jedinom upírovi, ktorý sa kedy na území Slovenska vyskytoval. Ľudia verili, že duch démona, so sivou tvárou, červenými očami a dlhými špicatými zubami vyčnievajúcimi spopod pier, stále drieme v močiaroch na pomedzí dvoch dedín – Dolnej a Hornej Lehoty. Dokonca sa o ňom traduje, že mal silu za piatich, menil sa na vlka a keď kráčal obcou, kravy stratili mlieko, psy zavýjali a s chvostom medzi nohami zmizli ako gáfor. Ľudia si kadečo o ňom povymýšľali, povraveli, a tak sa nevie čo je pravda a čo naopak klam. Kým v minulosti naháňal miestnym obyvateľom strach, dnes príbehy o ňom lákajú predovšetkým deti, pre ktoré Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE v spolupráci s nízkotatranskou obcou, pripravila popoludnie bohaté na program. 

 

Fotografie
Podobné podujatia