XVII. Fiľakovské historické hradné hry

Podujatie Fiľakovo

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Jarmoky a trhy, Remeslá, Zábava, párty
Web organizátora:
www.hradfilakovo.sk
Ďalšie podujatia v meste Fiľakovo
Podrobnejšie informácie: Novohradské turisticko-informačné centrum

Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých. V dňoch 25. – 26. júna 2016 sa uskutočnia v poradí už XVII. Fiľakovské historické hradné hry, ktoré sa v réžií Hradného múzea vo Fiľakove konajú po prvýkrát. V sobotu, 25. júna, od 10:00 hodiny čaká záujemcov tradičný remeselnícky jarmok na Podhradskej ulici s ručne aj priemyselne vyrobeným tovarom a pečenými dobrotami. O 13:00 sa otvára hradné nádvorie s prekážkovou dráhou, historickými hračkami a stredovekým šašom pre najmenších, ale deti si budú môcť vyskúšať aj šermovanie, maľovanie štítov, či dobové účesy so zapletanými stužkami počas celého dňa. V rámci hlavného programu začínajúceho sa o 15:00, si návštevníci môžu vychutnať atmosféru pravého „Rytierskeho turnaja“ (1. blok podujatia), spestreného stredovekými tancami, sokoliarskym predstavením a točením vlajkami. Program „V tieni tureckého polmesiaca“ (2. blok podujatia) naopak oživí historické udalosti zo 16. stor., spojené s osudom hradu počas takmer 40 ročnej tureckej okupácie. Jednotlivé ukážky hajdúchov, husárov a janičiarov ukončí rekonštrukcia dobytia a oslobodenia hradu spod tureckej nadvlády. Tých, ktorí chcú zažiť pravú „Stredovekú zábavu“ (3. blok podujatia), čaká večer od 19:30 menšie pohostenie v sprievode dobovej hudby, výuka stredovekých tancov, bosorácky proces a ohňová show. Medzi jednotlivými blokmi programu si záujemcovia môžu pozrieť ukážky kováčstva a streľby z dobových zbraní a tí statočnejší môžu navštíviť aj dobovú krčmu v kazemate počas celého dňa.

Vstupné na celodenné podujatie je v cene vstupenky do Hradného múzea: 27 – 62 rokov 3,00 eurá, pre 7 – 26 ročných ako aj 62 – 70 ročných 1,50 eur, pre deti do 6 rokov a dôchodcov nad 70 rokov zdarma. Pre návštevníkov oblečených v dobovom kostýme je pripravená zľavnená vstupenka!

V nedeľu, 26. júna 2016, sa na hrade koná „X. Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe“ o titul „Lukostrelec Novohradu“ a hodnosť „Obranca Fiľakovského hradu“ v réžii OZ Koháry Fiľakovo, spoluorganizátora podujatia. Detaily o registrácii nájdete na webovej stránke www.hradfilakovo.sk, alebo na facebookovej stránke Fiľakovské historické hradné hry - Füleki Történelmi Várjátékok.

Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2016, Banskobystrického samosprávneho kraja a mesta Fiľakovo.

Organizátori každého srdečne očakávajú na jedno z najzaujímavejších podujatí roka!

Meno organizátora: Hradné múzeum vo Fiľakove, OZ Koháry
Fotografie
Podobné podujatia