Židia v Poľskom vojsku

Podujatie Sereď

Židia v Poľskom vojsku

Výstava, ktorú pripravilo Vojenské centrum občianskeho vzdelávania plk. dipl. Mariana Porwita, prináša jedinečné informácie o osudoch príslušníkov židovského národa v radoch Poľského vojska.

Jej vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 31. augusta 2017 o 17:00 hod. v Múzeu holokaustu v Seredi (Kasárenská 1005).

Expozícia si všíma pozíciu a úlohu židovských vojakov v rámci vojska 1. Poľskej republiky, v Kościuszkovom povstaní, v bojoch za slobodné Poľsko v 19. storočí či v dvoch svetových vojnách a bitkách 20. storočia. Výstava poskytuje detailné informácie o židovských hnutiach odporu, židovských veteránskych zväzoch, ale aj o Katynskom masakri, ktorému sa nevyhli ani židovskí dôstojníci v poľských uniformách. Pripomína, akú dôležitú rolu zohral Berek Joselewicz, ktorý je považovaný za azda najslávnejšieho poľského Žida bojujúceho za slobodu Poľska, ale aj vrchný rabín Poľského vojska Baruch Steinberg. Expozícia prináša aj mnohé zaujímavosti z praktického života židovských vojakov, ktorí mali napríklad prístup ku kóšer jedlu, mali povolené vyhnúť sa práci cez sabat (keď to bolo možné), a tiež mohli nosiť tradičné židovské brady. Výstava tiež prezentuje pamiatku židovských vojakov Poľského vojska v súčasnosti.

Výstava, ktorú realizuje Poľský inštitút v Bratislave v spolupráci s Múzeom holokaustu v Seredi, potrvá do konca novembra tohto roku.

www.polinst.sk
www.snm.sk

Miesto konania podujatia: Múzeum holokaustu v Seredi, Kasárenská 1005, Sereď
Dátum začiatku podujatia: 31. Augusta 2017 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 14. Septembra 2017 00:00
Pravdepodobné súradnice: 48.2885N 17.7188E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Židia v Poľskom vojsku

Meno organizátora: Poľský inštitút v Bratislave / Instytut Polski w Bratysławie
Fotografie
Podobné podujatia