Medzinárodný deň múzeí 2017

Podujatie Humenné

Medzinárodný deň múzeí 2017 vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

Medzinárodný deň múzeí 2017 vo Vihorlatskom múzeu v Humennom
Vihorlatské múzeum v Humennom už po tridsiaty prvýkrát pozýva širokú verejnosť na spoločné oslavy Medzinárodného dňa múzeí, ako pripomienku múzejnej práce, významu kultúrneho dedičstva pre súčasnosť a dôležitosti jeho poznania a ochrany pre budúcnosť.
Dňa 21. mája 2017 so začiatkom o 14. hodine ponúka Vihorlatské múzeum svojim návštevníkom všetky múzejné expozície, výstavy a pripravené podujatia – v objekte renesančného zámku (sídle Vihorlatského múzea) a v areáli skanzenu. Počas prehliadky zámku otvárame návštevníkom obnovené unikátne priestory umelecko-historickej expozície s pôvodným mobiliárom, bytovými doplnkami, umeleckými predmetmi s bohatou obrazovou zbierkou portrétov majiteľov zámku a ich priaznivcov z obdobia 17. – 20. storočia. Zaujímavosťou expozície budú vystavené veľkorozmerné fotografie pôvodných zámockých komnát z obdobia konca 19. storočia.
Pozornosť návštevníkov upriamujeme na európsky unikát humenského zámku – štyri izby s iluzívnymi nástennými maľbami, výnimočné svojou ikonografiou, zachovalosťou a históriou vzniku. Súčasťou prehliadky zámku je sakrálna expozícia v pôvodných priestoroch zámockej kaplnky zo 17. storočia a prírodovedná expozícia na ploche vyše tristo metrov štvorcových. Zároveň ponúkame v galerijných priestoroch zámku dve výstavy – Krása porcelánu, prezentujúca vyše dvesto kusov exponátov svetoznámych značiek a výstavu pastelov portrétistky Márie Cingelovej pod názvom Pohľady do neznáma. Objektom záujmu bude zaiste už samotná architektúra zámku, ktorá po minuloročnej rekonštrukcii odhalila mnohé, dosiaľ nepoznané historické zaujímavosti.
Areál skanzenu ponúka romantický návrat do dedinského života návštevou objektov ľudovej bytovej a hospodárskej architektúry s tradičným zariadením, remeselnými nástrojmi a výrobkami. V kostolíku sv. Michala Archanjela z roku 1864 s pôvodným barokovým ikonostasom z polovice 18. storočia sa už tradične uskutoční pravoslávna bohoslužba. Autentickosť dedinského prostredia doplnia ukážky domácich a zahraničných ľudových remeselníkov (kováči, tkáčky, paličkárky, drotári, drevorezbári), rekreačná jazda na koňoch a bohatý kultúrny program, v ktorom sa predstavia folklórne súbory z regiónu. Program celého podujatia v podvečerných hodinách so začiatkom o 18.30 hod. ukončí na nádvorí zámku pôsobivý koncert mužskej speváckej skupiny Rusinija z Humenného.
Vihorlatské múzeum v Humennom sa teší na spoločné stretnutie. Všetkým priaznivcom a návštevníkom ďakujeme za doterajšiu priazeň a podporu pri ochrane a propagácii nášho spoločného kultúrneho dedičstva.

http://www.muzeum.sk/?obj=muzeum&ix=vihm

Miesto konania podujatia: Vihorlatské múzeum v Humennom, Námestie slobody č. 1, Humenné
Vstupenky: http://www.muzeumhumenne.sk/
Dátum začiatku podujatia: 21. Mája 2017 14:00
Dátum ukončenia podujatia: 21. Mája 2017 20:00
Pravdepodobné súradnice: 48.9377N 21.9086E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Medzinárodný deň múzeí 2017 vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

Fotografie
Podobné podujatia